Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Намериха тонове неправилно загробени пестициди в община Червен бряг

Закон и ред

Намериха тонове неправилно загробени пестициди в община Червен бряг

Снимка:

Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата, заяви екоминистърът Емил Димитров

Намериха тонове неправилно загробени пестициди в община Червен бряг при проверка, възложена от Върховна административна прокуратура /ВАП/ на министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Проверката е за неправилно съхранявани препарати за растителна защита /ПРЗ/ на територията на цялата страна. По този повод заместник-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева, наблюдаващ прокурор и министър Емил Димитров посетиха два обекта в община Червен бряг, за които има сигнали за загробени пестициди – в с. Радомирци и в с. Койнаре.

При проверката на обекта в село Радомирци е установено, че той се намира на територията на бивш стопански двор, на около 100 метра от напорен резервоар за питейно-битово водоснабдяване на с. Радомирци. По информация на кмета на селото, негодните за употреба ПРЗ са събрани, завити с полиетилен и загробени в основите на срутилия се склад. Количествата пестициди са около 4000 кг смесени ПРЗ, с неустановен състав и произход.

„Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е състоянието им и количеството заровени ПРЗ, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени, и да не се създава никаква опасност, както за замърсяване на водоизточници, така и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората“, коментира на място заместник-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева.

Другият от обектите се намира в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг на територията на бивше летище.

Проверката на обекта до гр. Койнаре е установила, че негодни и излезли от употреба ПРЗ се намират в поземления имот и са загробени през 1999 г. в бетонна щерна за бордолезов разтвор с приблизителни размери 10x2,5 м, покрити са с бетонна плоча, затрупана с пръст. При проверката е установено, че няма знак за опасност. Количествата пестициди по данни от общината, са 15 000 кг смесени ПРЗ с неустановен състав и произход.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят, ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

Екоминистърът Емил Димитров разясни, че ведомството му е издало заповед за инвентаризация на загробени в критично състояние пестициди в цялата страна, тъй като проблемите  датират от 90-а година.

"Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад. Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата”, заяви министър Емил Димитров.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още