Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Николай Бареков и съпругата му в „Досиетата Пандора“

Закон и ред

Николай Бареков и съпругата му в „Досиетата Пандора“

Снимка:

Имената на Николай Бареков и съпругата му Мария Календерска, бивша журналистка и политическо лице изскочиха в „Досиетата Пандора“, пише bird.bg. По техни данни Календерска е била собственик на офшорната фирма Sirius Investing, която обаче тя не е декларира пред КПКОНПИ като член на ръководството на политическа партия. Николай Бареков също е бил длъжен да обяви тази собственост на семейството му, но не е декларирал скрития актив на Календерска нито пред КПКОНПИ, нито пред Европейския парламент.

От разследването става ясно, че Sirius Investing е свързана със собствеността на фирмата „Инвестиция.БГ” ЕАД, която се прослави покрай къщата в Драгалевци обитавана от Николай Бареков.

На 12.12.2013 г. фирмата придобива имота за 977 915 лв. Тогава собственици на “Инвестиция.БГ” се явяват Магдалина Христова, Тина Веселинова и Иванка Неделчева.

През пролетта на 2014 г. става известно, че в този имот на ул. „Лешникова гора“ 79 живее председателят на ПП „България без цензура” и бивш директор на ТВ7 Николай Бареков. Тогава той заявява пред медиите, че плаща наем от 1000 евро за къщата.

Следва краха на КТБ и появата на публична информация за масивното финансиране на ТВ7 и „България без цензура” от банката, напомнят от сайта.

Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на “Инвестиция.БГ”. Прехвърлянето на активите на “Инвестиция.БГ” на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г.

Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г.

От информацията налична в Документите Пандора се вижда, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited.

В българския търговски регистър обаче няма следа от този факт.

Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид” и остава така до 2019 г.

Sirius Investing държи акциите на “Инвестиция.БГ” до 28.05.2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска. Причината за тази промяна на собствеността вероятно е свързана с крайния срок за деклариране на действителните собственици на офшорни дружества в Търговския регистър. Съгласно Закона за мерките против пране на пари това трябва да стане преди 31 май 2019 г.

Междувременно, докато е била собственик на Sirius Investing, Календерска става официален партньор в живота на бившия евродепутат Николай Бареков. Това го задължава да декларира и активите на съпругата си, но Sirius Investing не се открива нито една от имуществените му декларации пред КПКОНПИ, уточняват авторите на разследването.

Отговорът

От bird.bg уточняват, че са се свързали по телефона с Мария Календерска, като тя е поискала време, за да събере документи за  случая и да отговори на въпросите им. Допълват, че до среща не се е стигнало, защото съпругата на Бареков престанала да отговаря на позвъняванията им.

Днес тя публикува отговор на страница си във Фейсбук като обясни, че ѝ е невъзможно да дава интервюта с 4 деца. И допълва:

„Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото. Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България.  Нямаме и собственост или имоти в чужбина.  Нямаме кредити към български или чуждестранни банки.

Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти.

За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път“.

Отговорът на Николай Бареков също беше на страницата му във Фейсбук. Той заявява, че това е „претоплена манджа“, лъжи и внушения като ще си търси права в съда. Според Бареков зад атаките стои Иво Прокопиев.

Бившият водещ допълва, че „никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост движима или имот в чужбина.“

Той пише, че има една къща в България, „купена с пари дадени от мен по банков път преди почти 9 години още преди да участвам за кратко в политическия живот, след като са получени също по законен банков път от трудови договори с платени дължими данъци към държавата“ и всичко това е било проверено от НАП.

В заключение той пише, че „няма нищо, безработен съм от години, камо ли някога да съм имал нещо общо с офшорка“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема