Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. НОИ разкри най-мащабната схема за източване на пенсии

Закон и ред

НОИ разкри най-мащабната схема за източване на пенсии

НОИ разкри най-мащабната схема за източване на пенсии - Tribune.bg
БГНЕС

В леярски цех, например, са „работили” учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др.

Мащабна схема за източване на фонд „Пенсии“ е била разкрита от НОИ.  При опитите за измами става  въпрос за фалшиви документи от затворени предприятия, за назначени десетки хора на една и съща длъжност, както и подписване на трудови договори с покойници, уточняват от НОИ.

За източването са използвани фалшиви удостоверителни документи за осигурителен стаж и доход, издадени от държавна фирма „Строймашинженеринг“.

Схемата е разкрита и доказана от извършените от столичното ТП на НОИ проверки и от разследване, проведено от МВР и от Националната следствена служба, по подаден от поделението сигнал до прокуратурата. Установеното при разследването сочи за предварителна и продължителна във времето подготовка, като е избран „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 г., обявила се за правоприемник на друга държавна фирма - „Транстехника“, учредена през 1989 г. и правоприемник на Стопанско обединение „Вагоностроене“, включващо няколко завода. По този начин ДФ „Строймашинженеринг“ се явява привидно легитимирана да съхранява ведомости за заплати на СО „Вагоностроене“ и ДФ „Транстехника“ и включените в състава им заводи и поделения за периода от 1982 г. до 1999 г

След заличаването на фирмата, в Осигурителния архив на НОИ от физическо лице са предадени ведомости на посочените осигурители. Впоследствие чрез графологични експертизи е установено, че подписите на множество от работниците, фигуриращи във ведомостите, не са автентични, а за лица, чиято автентичност на подписа е потвърдена, е установено, че в действителност са работили при друг работодател, видно от документи, които не са били представени в пенсионното производство.

След предаване на ведомостите на заличения осигурител, в периода 2012 г. – 2017 г. в ТП на НОИ – София град са подадени стотици заявления за отпускане или преизчисляване на отпуснат вече лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по обр. УП-2 и УП-3 за осигурителен стаж и осигурителен доход, на които е придаден вид, че са издадени в периода 2000 г. – 2005 г. от ДФ „Строймашинженеринг“.

Вътрешният анализ на НОИ показал, че представените удостоверителни документи са издадени по-късно от посочената в тях дата, както и че ДФ „Строймашинженеринг“ е правоприемник само на една от дъщерните фирми на ДФ „Транстехника“.

В над 90% от случаите заявителите представят и удостоверения по обр. УП-30, издадени от железопътния завод „Георги Димитров“, а в трудовите им книжки има заверен стаж от завода, който, като част от състава на СО „Вагоностроене“, за кратък период е бил към ДФ „Транстехника“.

При издаването на тези документи е използвано обстоятелството, че през 1999 г. архивът на ЖПЗ „Г. Димитров“ е бил унищожен при пожар. Всички удостоверителни документи за трудов стаж, издадени от ЖПЗ „Г. Димитров“ и ДФ „Строймашинженеринг“, са за длъжности от първа или втора категория труд и са за периоди, които стриктно допълват липсващи периоди на действително положен трудов стаж.

В издадените образци УП-2 за осигурителен доход са посочени високи размери на дохода, които значително надвишават средномесечната работна заплата/ средномесечния осигурителен доход за страната и са нереалистични, с оглед на обявената от 1993 г. неплатежоспособност на фирмата.

Такива документи са използвани и с цел повишаване на индивидуалния коефициент на вече отпуснати пенсии.

В съдебните производства се доказва, че лицата в претендираните периоди са работили при друг осигурител и често образователната и професионална им квалификация не предполага работа на посочените в документите длъжности. В леярски цех, например, са „работили” учители, свещеници, художници, медицински сестри, спортисти и др.

Общият брой заявления, подадени в ТП на НОИ - София град в периода от 2012 г. до 2017 г. с документи от посочената държавна фирма, е над 350.

Сред абсурдите е жена, която е подала заявление, че е била леяр по време на раждането на детето си. Друг е сключване на трудов договор с покойник, а трети -  „Калоян“ ми предложи да „взимам безработица“.

С разкриването на схемата за ощетяване на фонд „Пенсии“ е предотвратено нанасянето на щета на Държавното обществено осигуряване в особено големи размери, тъй като става въпрос за дългосрочни плащания, за които биха били необходими ежегодно по няколко милиона лева.

От НОИ припомнят, че след известен период на „затишие“, от 2019 г. е констатирано значително завишаване на опитите за злоупотреби, което налага системното извършване на проверки и анализи на данните от информационната система на НОИ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети