Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Нов цех в Стара Загора дава работа на 30 затворници

Закон и ред

Нов цех в Стара Загора дава работа на 30 затворници

Снимка:

Общият брой на работещите затворници в страната е 2977

Нов цех в старозагорскота затворническо общежитие ще осигури работа на 30 лишени свобода, съобщиха от Министерството на правосъдието. Днес беше открито производственото помещение за изработване на арматурни заготовки.

Цехът е на територията на затворническото общежитие от закрит тип "Черна гора" към затвора в Стара Загора. Предвижда се затворниците да работят там, след като преминат специално обучение.

Работната среда ще бъде оборудвана със съвременна техника и ще отговаря на всички изисквания от охранителна гледна точка.

До момента вложените от държавното предприятие средства в изграждането производственото помещение са около 47 000 лв., а от страна на фирмата инвеститор - над 1 млн. лв.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов изтъкна важността на политиката за подобряване на възможностите за трудова ангажираност на лишените от свобода чрез привличане на повече потенциални работодатели и подобряване на условията за производствени дейности на територията на затворите.

По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към началото на юни 2019 г. общият брой на работещите затворници е 2977. От тях най-голям е делът на лишените от свобода, на които с тяхно писмено съгласие администрацията на затвора може да възлага доброволен неплатен труд - 1395 души.

Държавно предприятие "Фонд затворно дело" е ангажирало 901 затворници, а заетите по домакински щат са 681. Основните области, в които затворниците полагат труд, са обслужващата и комунално-битовата дейност, строителната дейност, селското стопанство и изработването на изделия на ишлеме.

Предвижда се в скоро време в затворническото общежитие "Черна гора" да приключи изграждането на санирани възли във всяка килия, както и баня и умивалня на всеки етаж. Строителните дейности включват и обособяване на нови кухненски блок и столова, нови учебни стаи, фитнес зала и помещения за групова работа.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още