Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Следствието: Посредниците са оскъпили газа, щетата е 88 млн. лв

Закон и ред

Следствието: Посредниците са оскъпили газа, щетата е 88 млн. лв

Следствието: Посредниците са оскъпили газа, щетата е 88 млн. лв - Tribune.bg
Снимка:

Националната следствена служба разследва нанесена щета за над 88 млн. лв. на „Булгаргаз“. Това заяви след разпита на бившият енергиен министър от кабинета на Кирил Петков Александър Николов, следователят от в НСлС и говорител на службата Бисерка Стоянова.

 „При преценка на събраните доказателства, които са анализирани достатъчно, за да се направи извод за виновността на конкретни лица. Това са длъжностни лица. Две от тях днес бяха привлечени на обвиняеми. Има две обвинения за умишлена безстопанственост на бивш министър на енергетиката и бивш изпълнителен директор за бездействие относно оперативната дейност на „Булгаргаз”, заяви Бисерка Стоянова.

Тя посочи, че има и обвинен заместник министър на енергетиката, а неговото обвинение е за престъпление по служба. По думите ѝ в общ резултат е последвала щета за над 88 млн. лв.на „Булгаргаз”.

По всяка вероятност става въпрос за бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Бисерка Стоянова посочи, че цената на газа е била завишена приблизително с 30%. Тя заяви, че на по-късен етап ще бъдат предоставени повече данни.

Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

Прокуратурата на Република България излезе със съобщение, в което се посочва, че след доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми А. Н., Д. Н. и Л. Й. по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи.

Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства. В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми.

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

Д. Н. е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати