Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „О, не, пак ли?“: Отзивите в Нидерландия, след като заловиха „Валиумния изнасилвач“

Закон и ред

„О, не, пак ли?“: Отзивите в Нидерландия, след като заловиха „Валиумния изнасилвач“

О, не, пак ли?: Отзивите в Нидерландия, след като заловиха Валиумния изнасилвач - Tribune.bg
Снимка:

„Той е описван в медиите като човек, който е свръхинтелигентен, перфекционист, но и самотник“, разказва холандски журналист

Йохан-Фредерик Стелингверф, по-известен като „Валиумния изнасилвач“, получи късно снощи обвинение за изнасилването на млада жена. Прокуратурата поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради бруталното изнасилване на втора жертва в България - този път става дума за унгарка, пристигнала в София от Будапеща, а случаят е от 23 октомври. Жената е била е разпитана пред съдия.

За първа негова жертва у нас е 32-годишна българка, която разказа потресаващи подробности за изнасилването си, довело до операция и дълъг престой в болница.

След разкритията ѝ Йохан бе арестуван на 26 декември 2019 г.

Нидерланският журналист Весел Хаген от „Талпа ТВ“ разказа пред БТВ какво се знае за известния в няколко европейски страни като „Валиумен изнасилвач“ в родната му Нидерландия. Общественият интерес към историите за така известния като „Валиумен изнасилвач“ е огромен в неговата родина.

„Той е арестуван в Нидерландия, в Бразилия, в Испания, в Полша, в Малта. Сега е арестуван в България, но това отново е голяма новинарска история в Нидерландия. Хората следят всичко по случая. Той е описван в медиите като човек, който е свръхинтелигентен, перфекционист, но и самотник. Човек, който в някакъв момент става агресивен“, разказва Хаген.

38-годишният мъж живее в София от около година. За него се говори, че е изключително харизматичен и лесно пленява жените. В Нидерландия опитали да изследват защо търси насилие, след като може да получи интимност доброволно.

„Йохан беше изследван в специална психиатрична клиника 7 седмици, но той напълно отказа да сътрудничи“, обяснява журналистът.

Поради тази причина няма истински психологически портрет.

„Но тогава раговаряхме с психолози, които се съгласиха, че той има личностни проблеми. Те обясниха, че той не е шизофреник, че има проблем с агресията. Той е описван като много харизматичен тип и като човек, който може да създава връзки, но отива твърде далеч в тези връзки, както сами можете да видите“, отбелязва Хаген.

Журналисти от Нидерландия са единствените, разговаряли с 32-годишната жена, която е била с Йохан в нощта на Коледа.

„Тя разказа колко уплашена за живота си е била. Разказа колко харизматичен човек е той. Че е тръгнала с него, но не е имала намерения да се стигне до сексуален контакт. Той обаче не и позволил да си тръгне. Дал й напитка, тя се почувствала замаяна, а когато поискала да си тръгне, той я натиснал до стената. В някакъв момент тя се събужда в банята, защото губи съзнание няколко пъти, а банята е пълна с кръв. В този момент Йохан седял в транс на пода, просто гледайки в точка. Тогава тя учтиво попитала да ли може да си тръгне. Той не казал нищо“, разказва шокиращите подробности журналистът.

В Испания и в Малта Йохан получава обвинения за изнасилване през 2014 и 2016, но вината му така и не се доказва.

„Хората в неговото родно село, с които разговарях казваха: „О, не, пак ли?“Те казваха, че трябва да има справедливост. Надяват се, че този път ще се намерят достатъчно доказателства. Хората в Холандия сега вярват, че българското правосъдие ще свърши добра работа и че той ще получи правилната присъда“, споделя още Хаген.

В родината му с голям интерес следят дали българските власти ще съберат достатъчно доказателства.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети