Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиненият за убийството на Ферарио Спасов - системен нарушител на пътя

Закон и ред

Обвиненият за убийството на Ферарио Спасов - системен нарушител на пътя

Обвиненият за убийството на Ферарио Спасов - системен нарушител на пътя - Tribune.bg
Снимка:

Ферарио Спасов

Окръжна прокуратура в Ловеч внесе обвинителен акт в Окръжен съд - Велико Търново, за причинената през ноември миналата година катастрофа от Начо Пантелеев от град Лясковец, при която беше причинена смъртта на футболния треньор Ферарио Спасов. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. По думите му е повдигнато обвинение за причинена смърт по непредпазливост, но с квалификацията на особено тежък случай.

Обвинението е за извършено нарушение на правилата за движение по пътищата със значително над допустимата за този пътен участък скорост от 90 км в час, а именно 165 км в час. Нарушени са два текста на Закона за движение по пътищата. Според единия не се разрешава на участници в движението да се движат със скорост над допустимата, в случая 90 км в час, а вторият гласи, че всяко лице, което изпреварва друго моторно превозно средство, управлявайки собственото, е длъжно да осигури необходимото странично разстояние, така че да не застрашава изпреварвания от него автомобил, както и всички останали участници в движението, посочи Вълков.

За престъплението, което е извършил този водач, се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание в рамките на следващия един месец, допълва БТА.

Вълков каза още, че са налице обстоятелства, които квалифицират както високата обществена опасност на деянието, така и на дееца. Съобразено е това, че виновният водач в рамките на шест месеца преди причиненото от него пътнотранспортно произшествие е допуснал 60 фрапиращи нарушения на Закона за движение по пътищата.

Всички тези нарушения са със скорост над 100 км в час, в това число и в населени места. "Налице са два или три случая, при които въпросният водач се е движил със скорост от 248 и от 268 км в час, и то излизайки непосредствено от едно населено място и влизайки малко след това в друго населено място. Впечатляващото е, че това лице е взело свидетелство за управление на моторно превозно средство една година преди да причини пътнотранспортното произшествие и в рамките на този период има влезли в сила две наказателни постановления и десет електронни фиша извън нарушенията, които цитирах", добави окръжният прокурор.

Той посочи още, че за ден Начо Пантелеев има 11 констатирани нарушения с фрапиращи скорости от над 100 км в час.

"Как ще протече самото наказателно производство ще стане ясно в първото разпоредително заседание", заяви Вълков и добави, че е възможно да бъде поискано от защитата съкратено съдебно следствие.

61-годишната футболна легенда загина на място на 11 ноември 2023 г. при пътен инцидент в района на село Шереметя. По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, делото срещу шофьора, причинил катастрофата, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, бе иззето от прокуратурата във Велико Търново и изпратено за разследване от прокуратурата в Ловеч. Като обвиняем по него е привлечен Начо Пантелеев, който е пуснат от ареста и е с наложена мярка "подписка", без прокуратурата дори да му отнеме шофьорската книжка. Повече от 40 часа след инцидента държавното обвинение все пак му взе свидетелството за правоуправление.

Той има и забрана за напускане на страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати