Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиниха Нино Димов в безстопанственост, грозят го до 8 години затвор

Закон и ред

Обвиниха Нино Димов в безстопанственост, грозят го до 8 години затвор

Снимка:

Повдигнати са обвинения на Нено Димов за безстопанственост. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа. За престъплението, в което е обвинен, се предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Още утре от Специализираната прокуратура ще искат от съда да наложи постоянен арест на Димов.

В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир „Студена“ е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което е бил уведомяван министърът.

Димов ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди. Установено е, че той в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че надлежно и писмено е уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължения". Това обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Конкретно е издавал разрешителни за промишлено използване на вода на „Стомана“-Перник и на Топлофикация, въпреки намаляването на водата в язовира.

Събрани са над 48 тома с доказателства. Задържането е обосновано, защото считаме, че той може да повлияе на разследването", обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. По думите му наказателното производство е образувано преди месец. Вчера са направени претърсвания както в служебни помещения, така и в домовете за считаните за замесени в аферата.

Прокурор Кънев обясни, че според прокуратурата това престъпление е извършено умишлено от Димов. „Давал е месеци наред едни и същи количества воден ресурс, въпреки намаляване на водата. Причинената щета е на стойност над 11 млн. лв.“, допълни държавният обвинител. Ако тази вода не беше отпускана, прокуратурата е изчислила, че в момента в язовир „Студена“ щеше да има над 7 кубични метра вода, което щеше да избегне водната криза в града. Изследват се честите аварии в града, ремонта на язовира.

„Категорично става въпрос за безстопанственост – говорим за изключително продължителен период от време. Тук има не само парично измерение, но и ситуация за 97 хил. души, които ще са на воден режим още дълго време. Това е най-голямата щета. Бездействал е в изключително дълго време, след като е бил уведомяван по надлежния ред. ВиК операторът е подавал цялата информация, а министърът е продължил да дава разрешения за промишлено използване“, допълни Ангел Кънев.

Намаленото количество вода в яз. „Студена“ не се дължи на ремонта на стената му, уточниха от държавното обвинение.  Проверени са доказателства в тази насока, от които става ясно, че ремонтът е извършен  на подводен принцип и не е имало изпускане на вода.

Главният секретар Ивайло Иванов заяви, че работата на МВР, ДАНС и КПКОНПИ под наблюдението на прокуратурата тече от месец и ще продължи и в цялата страна, за да бъдат предотвратени подобни кризи в други области.

„Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава, нашите проверки продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да предотвратим такъв процес в други области. Искам да уточня във връзка с ВиК-Пловдив. Понеже подаването на питейна вода е дейност от значение за националната сигурност, са разпоредени проверки на територията на всички ВиК в страната. Проверки са, не са акции, ако бъдат открити нарушения, ще докладваме на съответните прокуратури. Ако има нещо ново, ще ви уведомим“, каза Иванов.

Главният секретар на МВР уточни, че проверката за боклука, която се провежда по нареждане на главния прокурор, нямам общо в случая. Проверяват се всички площадки в страната за съхранение на боклук.

„По темата за боклуците има сформиран щаб, където ежедневно постъпва информация от цялата страна. Прави се пътна карта на боклуците в България. Ако бъде открито нарушение и бъдат събрани данни за престъпление, ще се докладва на окръжния прокурор и на главния прокурор“, обясни Иванов.  


Коментари (1)

ИСТИНАТА Кога ще се стигне до всички виновни от най-корумпираната партия БКП/БСП? Когато К. ИМПЕКСОВА споменава "корупция", се сещам, как се снишиха и изчакаха бг народът да забрави фалитът, разграбването и приватизцията. По времето на СТАНИШЕВ, 3-ната коалиция и ОРЕШАРСКИ, къде и с какво допринесоха за по-добро водоснабдяване както в Перник, така и в цяла Б-Я. Къде и колко тръбопровод подмениха? С какво допринесоха за икономиката в Б-Я? До кога ще се крият зад изкупителни жертви, без да понесат отговорност? Др. ИМПЕКСОВА, властта трябва да се заслужи, не насилствено през задният двор! Тази партия е вредна и е ПАРАЗИТ в НС!
11.01.2020 15:36 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още