Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиняем: Златното съкровище е фалшиво

Закон и ред

Обвиняем: Златното съкровище е фалшиво

Обвиняем: Златното съкровище е фалшиво - Tribune.bg
Снимка:

По-рано бе съобщено, че властите са предотвратили продажбата на златно съкровище

Златното съкровище, което трима иманяри и един служител на ДАНС са се опитали да продадат, е фалшиво. Това заяви в съд един от обвиняемите, предава „24 часа“. По думите на Петър Влаев той лично бил изработил златните накити. Той обяснил, че имал матрица за изработката на предметите и че ги застарявал с киселина.

Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Според „Дарик“ именно Добчев е служителят от ДАНС, който е задържан.

По-рано днес от прокуратурата обясниха, че на 4-мата задържани са повдигнати обвинения за организирана престъпна група за търговия с културно-исторически предмети. Служителят на ДАНС е координирал продажбата, като е свързвал иманярите с евентуалните купувачи.

При операцията са службите са иззети златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие . Според заместник-директора на Националния археологичен музей /НАМ/ на БАН Христо Попов само златният венец – над 400 г, е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка, се посочва в официалното съобщение на МВР.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още