Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиняемият Александър Николов: Няма никакъв проблем, нямам вина

Закон и ред

Обвиняемият Александър Николов: Няма никакъв проблем, нямам вина

Обвиняемият Александър Николов: Няма никакъв проблем, нямам вина - Tribune.bg
Снимка:

„Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина“. Това обяви бившият министър на енергетиката в правителството на Кирил Петков – Александър Николов, на излизане от Националната следствена служба.

По разследване на ДАНС: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Според Николов по време на престоя му във властта е бил спазен изцяло общественият интерес.

„България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия, и затова. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия“, твърди бившият министър.

Адвокатката на медийния бос Иво Прокопиев и  Nexo Ина Лулчева се е заела с защитата и на обвиняемия министър на Кирил Петков.

„Делото не може да се коментира и не сме запознати с делото“, каза защитничката.

За обвиненията се знае, че са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“.

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати