Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обявеният за корумпиран от САЩ съдия Миталов може и да не получи наказание

Закон и ред

Обявеният за корумпиран от САЩ съдия Миталов може и да не получи наказание

Снимка:

На 31 август Съдийската колегия ще разгледа казуса

Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не бъде наказван.  Това е становището на дисциплинарния състав по производството, образувано след искане на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, съобщи lex.bg.

То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“.

Предложението ще бъде разгледано от Съдийската колегия на 31 август. Решението е взето с 2 на 1 гласа, като на особено мнение е Даниела Марчева. Другите двама членове са Атанаска Дишева и Боряна Димитрова.

Името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

По информация на lex.bg основният спор в дисциплинарния състав е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още