Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Очна ставка ще разплита случая „БНР“

Закон и ред

Очна ставка ще разплита случая „БНР“

Снимка:

Главният прокурор предвеща повдигане на обвинения

Разследващите ще проведат очна ставка между генералния директор на БНР Светослав Костов и директора на техниката Пламен Костов, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес беше изслушан във временната анкетна комисия, която нищи казуса със спирането на сигнала на програма „Хоризонт“.

Оказва се, че версиите за случая на двете главни действащи лица са коренно различни.

На 12 септември в 9,26 мин Светослав Костов изпраща до НУРТС текст да прекрати излъчването на "Хоризонт" от 6 до 11 часа поради профилактика на студийния комплекс. На 13 септември в 8.07 ч Костов е пуснал мейл с благодарност и молба да бъде възстановен сигналът. Налице е била обаче възможност сигналът да бъде наличен, каза Цацаров. НУРТС са спазили стриктно договора си с БНР, те са просто един изпълнител, затова са искали и потвърждение на исканото. Ние, като прокурори, сме свикнали да търсим заповед, нареждане и т.н. Това направено чрез имейл…, каза по-късно пред журналисти Цацаров.

Оттук нататък са очертани две версии, които в момента са въпрос на проверка - едната е на генералния директор, другата е на техническия директор. Образува се досъдебно производство за действията на Светослав Костов, той отрича всичко, каза още Цацаров.

Според казаното от Пламен Костов, шеф на дирекция "Техника" генералният директор се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото.

Пламен Костов казал, че това е пълно безумие и генералният директор му казал: "Изпълнявай". Тук става ясно, че НУРТС са поискали допълнително, писмено уверение, че се иска спиране на сигнала. Директорът на дирекция Техника е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен разговор генералният директор е казал да продължават със спрения сигнал и да държат НУРТС на стенд бай.

На 13 септември Костов е наредил на техническия директор да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС отново иска потвърждение и пуска излъчването в 10,24 ч. Това е първата версия и според нея спирането на радиото е извършено със знанието на генералния директор.

Втората версия е според показанията на генералния директор. Той заявява, че на 11 септември в обаждането с думите "Изпълнявай" Костов посочва, че няма спомен да е нареждал такова нещо, нито пък има спомен за "Дръж НУРТС на стенд бай". Генералният директор отрича да е извършвал такъв разговор. Отрича да има особен спомен за пускането на сигнала и казва, че е сложил на уведомлението за спиране на радиото.

Предстои да се използват възможностите на закона за електронните съобщения да се проверят наличните обаждания, тъй като директорът на "Техника" съобщава точни часове на разговори. Това ще бъде проверено по реда на закона.

Според Цацаров трябва да има привлечено под наказателна отговорност лице. Това той коментира пред журналисти, след като беше изслушан в комисията.

Във връзка с останалите сюжетни линии, главният прокурор коментира, че на 26 септември постъпва сигнал в ДАНС от генералния директор на радиото, в който той излага данни за нарушения, свързани с бюджет, обществени поръчки и договори, които са констатирани от него. Най-общо казано става дума за просрочени финансови задължения, за необезепечени договори. По думите му на базата на този сигнал ДАНС оформя справка, в която изрично се посочва, че сигналът и всичко твърдяно в него не е подложено на проверка. Тази справка е изпратена на прокуратурата.

Що се отнася до това имало ли е натиск върху БНР, Цацаров каза:“ Става ясно, че твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя. Що се отнася до това, дали има яснота кой е политикът, за момента няма такава яснота. Значи няма яснота по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал. Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова. Цацаров цитира показанията на Силвия Великова: "Костов отговори: "Дразнят се като те слушат". Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинираният или от главният прокурор", т.е. от мен - "На което той каза: "Обадиха ми се четирима души, ти ги познаваш, не мога да ти кажа", цитира Цацаров обясненията на Великова.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив