Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателни оправдателни присъди по делото „EVN“

Закон и ред

Окончателни оправдателни присъди по делото „EVN“

Снимка:

Дянков, Трайков и Прокопиев са невинни, след като двуседмичният законов срок за протест на присъдата изтече на 5 май

Окончателно подсъдимите по делото „EVN“ бяха оправдани, след като прокуратурата не е протестирала решението на второинстанционния Апелативен специализиран наказателен съд в законовия срок от две седмици. Това слага край на процеса. По делото обвиняеми бяха бившият финансов министър Симеон Данков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев.  Делото „EVN“ е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури.

Обвиняеми бяха още трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, се посочва в прессъобщение на „Алфа финанс холдинг“, съобщава бТВ. Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания „EVN“ на Българска фондова борса през 2011 г.

Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа. Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма нарушен държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още