Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: Прокурорската колегия към ВСС ще избира българските европейски прокурори

Закон и ред

Окончателно: Прокурорската колегия към ВСС ще избира българските европейски прокурори

Снимка:

Предложението на БСП българските кандидати да се избират от Пленума на ВСС не бе прието

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет ще избира българските прокурори, които ще работят в Европейската прокуратура, решиха окончателно депутатите с промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

С новите текстове се определя, че кандидати за европейски делегирани прокурори могат да бъдат съдии, следователи или прокурори, които имат най-малко осем години стаж. След провеждане на процедурата по избор пък Прокурорската колегия към ВСС ще уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидати през министъра на правосъдието. Последната дума при назначаването на българските делегирани прокурори ще е на Колегията на европейските прокурори, която ще одобрява кандидатите.

Парламентът приравни статута на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори на статута на националните ни прокурори. Това означава, че те също ще могат да образуват дела, да водят разпити, действия по разследването и т.н. Националната ни прокуратура, обаче, няма да може да контролира действията на европейските ни делегирани прокурори и те няма да бъдат длъжни да й докладват. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор. Главният прокурор и неговите заместници също няма да имат право писмено да отменят или изменят прокурорски актове.

Социалистите остро се противопоставиха на друга промяна, според която европейските делегирани прокурори от България паралелно ще могат да се занимават и с други дела на национално ниво.

„Няма как да си понеделник, вторник и сряда независим и след това да водиш възложени от българските структури дела“, противопостави се депутатът от БСП Крум Зарков. По думите му няма никакъв проблем да се запише, че европейските прокурори ще се занимават само и единствено с европейските дела.

„Много се надяваме първите български европейски делегирани прокурори да не бъдат предмет на скандал. Трябва да направим всичко възможно, процедурата да е такава, че когато нашите кандидати стигнат пред офиса на г-жа Кьовеши да няма абсолютно никакъв аргумент да върне тези кандидати, защото има такова право по регламент“, коментира червеният юрист като подчерта, че не е достатъчно кандидатите да се избират от Прокурорската колегия към ВСС. Депутатът Крум Зарков настоя да се подкрепи предложението на БСП и българските европейски делегирани прокурори да се избират от Пленума на ВСС с квалифицирано мнозинство.

След гласуване в зала разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс указват, че Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет ще пресява българските кандидати за прокурори, които ще работят в Европейската прокуратура.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още