Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова

Закон и ред

Окончателно: Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова

Окончателно: Съдът потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова - Tribune.bg
Снимка:

Съдът окончателно потвърди дисциплинарното уволнението на Румяна Ченалова. Решението е на петчленния състав на Върховния административен съд и потвърждава това на магистратите от предишната инстанция.

Петчленният състав разгледа случая след обжалване от страна на Румяна Ченалова.

„Правилна е преценката на първоинстанционния съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл.309 от ЗСВ, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата при които е извършено и поведението на нарушителя. Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказание и въз основа на това е наложено най – тежкото наказание по чл.308, ал.1, т.6 от ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“, излагат в мотивите си магистратите от петчленния състав.

Ченалова е обвинена за престъпление по служба при разглеждане на дело по искова молба на дружеството „Обединени Енергийни търговци” срещу НЕК. Държавното обвинение твърди, че бившата съдийка от Софийски градски съд не видяла нередности в молбата, а по нея не били платени дължимите държавни такси за над 430 хиляди лева.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу Ченалова. Тогава тя беше отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет.


Коментари (6)

Бай Гроздан Ха-ха, „гнилата ябълка“ съвсем ще изгние! Ама, както казва народът „Каквото си надробиш, това ще сърбаш“! Хайде сега сърбай, госпожа, ама преди това духай супата!
04.05.2020 13:37 / Отговор
Тартаковер Вярно е гнила ябълка, ама те гнилите ябълки в българското правораздаване са десетки и стотици. Както има израз-с лопата да ги ринеш. Само че тази гнила, заедно с още една гнила, на име Владимира Янева, преди 5 години коментираха в записан телефонен разговор една най- гнила ябълка. Коментираха барселонската му афера, любовницата, парите, детето, при това с доста подробности. За съжаление най-гнилата от всички, днес(все още) определя съдбите на българите, след като ги доведе до дъното на Европа! При това с безумни лъжи, хвалби и лицемерие, които харесват и смайват с "остроумие" само евтини примитивни хора. Също за съжаление и те вече са с лопата да ги ринеш.
04.05.2020 14:38 / Отговор
Норм Троле, Ченалова е единствената персона, получила прозвището "гнила ябълка" от френския посланик, чието мнение тежи, твоето -НЕ, защото е полит-лилаво!
04.05.2020 15:14
Мери Скоро не се е появявало толкова тъпо същество като тебе.Коментарът ти, от тебе по- тъп, скрий се, не замърсявай пространството с простотиите си...
04.05.2020 16:28
Мери Коментарът ми е за откачалника, който се зове тартаковер
04.05.2020 16:36 / Отговор
Тартаковер "Мери" не се безпокой. Няма смисъл да пищиш като настъпан плъх. Рядко влизам в този сайт, защото знам че е с определена насоченост. Но като влязат такива като мен, просто го разнообразяват и правят по-интересен и загадъчен. Въпреки че не е такъв. Защото ако влизах често и коментирах такива като теб и онзи над теб, сигурно щях да стопя интелектуален багаж от главата си. Все пак, за първи и последен път, ще те "осветя", че нямам нищо общо с онази партия която си смени името след промените. Нито имам роднини и близки свързани с нея. Просто искам да имам общо само с истината, както я виждам аз.
04.05.2020 16:50 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема