Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: Съобщения, призовки и уведомления от съда и по електронен път

Закон и ред

Окончателно: Съобщения, призовки и уведомления от съда и по електронен път

Снимка:

Електронни съдебни дела са възможни, приеха депутатите

Съобщения, призовки и уведомления за определени процесуални действия ще могат да се получават от участниците в съдебния процес изцяло по електронен път, решиха народните представители с приемането на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс.

Измененията са внесени от Министерския съвет и предвиждат, че връчването на актове на съда може да се извършва на избран от страната електронен адрес за връчване чрез единния портал за електронно правосъдие и чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща.

Електронни съдебни дела са възможни, гласуваха депутатите.

Подсъдимите ще могат да възразяват, както и да обжалват решенията на съда онлайн. В преходни и заключителни разпоредби се изменя и Законът за здравето, който урежда настаняването в лечебно заведение и възможността на подсъдимия да участва в делото чрез видеоконферентна връзка.

Промените предвиждат още адвокатите да са задължени да се регистрират в Единен електронен портал и да поддържат профила си в него. Чрез този портал за електронно правосъдие ще могат да се връчват и призовки на кредитни и финансови институции.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още