Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Окончателно: ВАС реши, че Стойчо Кацаров е бил е в конфликт на интереси като здравен министър

Закон и ред

Окончателно: ВАС реши, че Стойчо Кацаров е бил е в конфликт на интереси като здравен министър

Окончателно: ВАС реши, че Стойчо Кацаров е бил е в конфликт на интереси като здравен министър - Tribune.bg
Снимка:

Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това става ясно от решението на Висшия административен съд от 3 юли тази година.

То идва във връзка с образувано административно дело, по жалба на КПКОНПИ, заради това, че в първите си дни като министър Стойчо Кацаров е подписал проект на Наредба номер 1 за утвърждаване медицински стандарт „Клинична лаборатория“ в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“.  

В мотивите си от КПКОНПИ посочват, че това е нарушение на чл. 58 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество, като на Кацаров е отнета сумата от 309,30 лева в ползата на държавата, съобщава „Фокус“. Заради действията си на Кацаров е била наложена глоба в размер от 5000 лева.  

Спрямо действащото законодателство лицата, заемащи публични длъжности, нямат право да участва в подготовката на актове на частен интерес. В случая Стойчо Кацаров е бил председател на Управителния съвет на горепосоченото сдружение от неговото създаване на 12.07.2018 година до 10.06.2021 година.

Кацаров подписва въпросната проектонаредба на 18.05.2021 година, когато той де факто все още не е бил освободен от председателския съвет на УС на сдружението, но същевременно вече е бил министър. Това е станало по време на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на същата дата.

Решението на съда е окончателно. Кацаров ще трябва да заплати и сумата от 470 лева за разноски по делото на КПКОНПИ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати