Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ОЛАФ: 5 млн. лв. по-малко европари за България заради Миню Стайков

Закон и ред

ОЛАФ: 5 млн. лв. по-малко европари за България заради Миню Стайков

Снимка:

5,2 млн. лв. европейски пари, които Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил на бушоните на Миню Стайков, ще останат за сметка на държавния бюджет, а други 3 554 121 евро няма да бъдат преведени на фирмите посредници, които са спечелили проекти за подпомагане, съобщава „24 часа“.

Данните са от доклада на ОЛАФ по случая със субсидиите за лозаро-винарската програма, за които Стайков е подсъдим. За проверката на ОЛАФ е информирана ЕК, която отпуска финансирането на земеделците по различни програми. Цитирани са от съдия Галя Георгиева, която е била на особено мнение за освобождаването на Стайков от следствения арест.

След 2 години и 6 месеца зад решетките той е пуснат под „домашен арест“. Арестуван е през септември 2018 г. по обвинение, че стои зад фабриката на нелегални цигари в Карнобат, данъчни престъпления и пране на пари.

Малко преди да го освободят заради изтичането на 8-месечния срок на задържане, без делото да е вкарано в съда, Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия проведоха акция в Държавен фонд „Земеделие“. Причината са субсидии, отпускани на еднолични търговци, от които се е ползвал бизнесът на Миню Стайков, нарушавайки правилата на Европейския съюз. Разследването приключи бързо и делото започна в съда. Това за цигарената фабрика още не е приключило. Така обаче Стайков стана един от рекордьорите по престой в предварителния арест без присъда.

Освен делото за субсидиите в България проверка по случая е направена и от ОЛАФ. Докладът и препоръките към него бяха изпратени преди няколко месеца и бяха приобщени към съдебното дело срещу Стайков.
За това, че фирми на приближени на Стайков са получавали пари от ДФЗ, но от тях се е ползвал бизнесът на Стайков, се потвърждава и от административно дело. По него ЕТ “Биоплант - Николай Трифонов” оспорва акт на ДФЗ, с който държавата си иска обратно отпуснатите му 1,9 млн. лв. за лозя. Трифонов е един от подсъдимите със Стайков.

ДФЗ е спечелило делото малко преди Коледа на последна инстанция във ВАС. От решението става ясно, че кандидатът за субсидията Трифонов е подписал пред нотариус, че всички имуществени и неимуществени права на фирмата му ще са в полза на Миню Стайков още преди да кандидатства за субсидията. Цялата процедура по кандидатстването за парите е придвижена от две служителки на Стайков.

Николай Трифотнов само оставил пълномощно за тях в счетоводна къща и дори не ги е виждал. Той, както и другите подставени лица не са присъствали и на проверките на ДФЗ, а вместо тях са ходили служителите на Стайков.
След като европейската субсидия е превеждана на фирмите посредници, те са сключвали договори с дружества на Миню Стайков. Парите са преведени, а инвестициите са изпълнявани отново от негови фирми.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още