Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ОЛАФ подозира Пламен Узунов в корупция

Закон и ред

ОЛАФ подозира Пламен Узунов в корупция

Снимка:

Проверена е сделка за автомобили от времето когато Узунов е служебен вътрешен министър, посочен от президента

ОЛАФ има подозрения, че Пламен Узунов, секретарят на президента, е участвал в корупционна сделка. Става дума за времето, когато Узунов бе назначен за вътрешен министър в служебния кабинет.

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите, съобщават от ЕК.

OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Вилле Итала, генерален директор на OLAF, заяви: „Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци“.  


Коментари (12)

тъп иска прозрачност . Ето я! Ха-ха-ха-ха.........................!
01.02.2021 16:41 / Отговор
Мимето Да не им издигнем бързичко кандидатурите на цялото змийско котило на Дондуков 2 за ЦСЗ, както се очертава!
01.02.2021 18:32
Айдеее, ...Фатмакът Радев сега ще си снеме и доверието към ОЛАФ ! Явно и те са подкупени и участват в "активните" мероприятия на ГЕРБ! Остава и да се каже ,че в тази нагла корупционна схема, "президентът" нямал нищо общо със служебният вътрешен министър, когото сам е назначил! Имало ли е някъде където да му се е отдало възможност на Радев, и да не е замирисало на корупционни схеми! То не бяха джипове , то не беше Грипен, а за едно осветление на тунел, за две седмици набързо усвоиха близо половин милион! Хайде и да не забравяме ,как Фатмакът-Фигурант ревеше, че ГЕРБ заровили държавата в боклуци, пък после изведнъж замлъкна, когато се оказа че неговите Бобокови, са дейни участници в заряването на боклука!
01.02.2021 17:49 / Отговор
Почти не са имали досег до власт и пак са успели където се докоснат да смукнат. Представете си ги във властта - вече са приготвили празните торби бездънни... ще ни изпият кръвчицата.
01.02.2021 18:33
Геш Сега кво праим? Отровните хвърлят яйца и викат " мутри вън от ОЛАФ"!
01.02.2021 21:24
сега фатмака и вся останляа червена сволач в ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ ХОТЕЛ
01.02.2021 23:25
Е всеизвестно е, че това Министерство е на ГЕРБ, този е бил министър за три месеца, и вътре много гербави корумпета са му спретнали компромат. От записката на Олаф нищо не се разбира, взели от резерв, Ами нали трябва да са еднакви за всички служби. Хай сектир, защо точно днес излиза информацията, когато Президентът обяви кандидатурата си. Компромат, съшит с гербави престъпни конци.
01.02.2021 18:19 / Отговор
Слава на президента и на дребната му вице! Всеизвестен е стремежът за по-особена борба с корупцията!Борим я във всички среди,само в нашата ,НЕ!Винаги някой друг ни се е изходил в гащите,нали всеизвестния?!
01.02.2021 18:25
Алоооу, Всеизвестният/ата/, какъв ГЕРБ мъчи тролския мозък ? Можеш ли да четеш или да те върнем в първи клас.. Схема за придобиване
на SUV автомобили /вместо автомобили за всякакви терени/, при вътрешен министър Пламен Узунов , назначен лично от Радев ? Къде видя ГЕРБ? И от записката на ОЛАФ ,всичко се разбира ! Сега да видим, кой ще връща близо 6 милиона на ЕК! От Фатмакът и на пет лева не можеш да разчиташ, той е свикнал само да смуче!
01.02.2021 18:58
Иво Още от далечното минало на нрб/ссср/кгб никога не съм чул да са виновни за нещо!Те винаги са все невинни!Винаги някой им е виновен, ама не и те!Та и сега така, също като ония лаф за котката, че котарака като пада от някаква височина, винаги пада на краката си, ама не и по гръб!
02.02.2021 14:06
Договорът с фирмата е сключен по времето на Борисов 3. МВР защо не са спрели поръчката. Крадецът вика, дръжте крадеца.
02.02.2021 08:24 / Отговор
коментар Ади бре?!!
02.02.2021 13:58

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още