Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ОП предлагат доброволни отряди да подпомогнат борбата срещу престъпността

Закон и ред

ОП предлагат доброволни отряди да подпомогнат борбата срещу престъпността

ОП предлагат доброволни отряди да подпомогнат борбата срещу престъпността - Tribune.bg
Снимка:

Вътрешният министър подхожда с внимание към идеята на патриотите

„Обединените патриоти” внасят текстове в Закона за МВР, които да позволят създаването на добоволни отряди за борба с престъпността. Това съобщи Искрен Веселинов на брифинг в парламента.

Той уточни, че текстовете ще влязат между първо и второ четене на Закона за МВР.

Тези формирования да противодействат на битовата престъпност - особено по малките населени места. Доброволните отряди трябва да могат да налагат закона там, където има дефицит на представители на МВР, подчерта Веселинов.

Образователен ценз и чисто съдебно минало, преминаване на обучение в МВР са само част от условията за доброволците, за да имат правомощия по патрулна и охранителна дейност.

От друга страна, вътрешният министър Младен Маринов е предпазлив по отношение на идеята за полицаи-доброволци. Според него идеята ще срещне много подкрепа, но ще има и много против.

„Тук става въпрос за прилагане на полицейски правомощия, което законодателят възлага на служителите на МВР, посочи министърът. По думите му, остава въпросът дали да се дадат такива правомощия на тези хора и дали те са подготвени да ги прилагат. Въпросът трябвало да се изпипа, за да не се насажда допълнително напрежение в обществото. Отделно на това доброволците не трябвало да пострадат от осъществяването на дейността си. Темата трябвало да се обсъди внимателно, за да се избегнат възможностите за саморазправа, е мнението на вътрешния министър.

„Смятам, че държавата има законодателство, което се бори ефективно с престъпността”, обясни Младен Маринов.

Според него доброволците можело да се ползват само в определени ситуации. Той даде като пример ловните дружинки, които помагали на полицаите при издирването на лица.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати