Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Осъдиха НАП за теча на лични данни през 2019 г.

Закон и ред

Осъдиха НАП за теча на лични данни през 2019 г.

Осъдиха НАП за теча на лични данни през 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Приходната агенция трябва да плати 500 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на млада жена

Осъдиха НАП за теча на лични данни след хакерската атака от лятото на 2019 г. Приходната агенция трябва да плати 500 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на млада жена, завела иск в съда. Решението е на Върховния административен съд и е окончателно.

„Притеснила се е определено, тъй като е имала закупен апартамент, да не й го отчуждят. Знаем, доста хора се притесняват да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име”, каза Светла Юрукова пред Нова телевизия, тя е адвокат на жената.

В следващите седмици се очаква върховните магистрати да преценят дали са нанесени вреди от теча на данни на още близо 100 души. Сред тях е и Георги Гочев. Той настоява за 1000 лева обезщетение.

„Въпросът е напълно принципен. Не става въпрос за самия размер на обезщетението. Това изтичане на личните данни на българските граждани е неправомерно и показва, че са необходими допълнителни усилия за гарантиране на защита”, поясни Георги.

Въпреки мнението на Георги, на първа инстанция магистратите от административните съдилища не са единодушни в решенията си за това трябва ли НАП да носи отговорност за хакерската атака. В неговия случай агенцията е била оправдана.

„Мотивите бяха свързани с това, че искът ми е неоснователен. Съдът прие, че НАП не са нарушили закона”, обясни Георги.

Колкото до окончателното решение на ВАС – приходната агенция трябва да трябва да плати общо 650 лева – 500 лева на потърпевшата и 150 - за разноски по делото. От НАП заявиха пред Нова телевизия, че ще изпълнят съдебното решение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети