Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. От Архива: Едно от най-масовите убийства в България е извършено от ученик (СНИМКИ)

Закон и ред

От Архива: Едно от най-масовите убийства в България е извършено от ученик (СНИМКИ)

В кървава касапница Бранимир оставя най-малко 6 трупа на студенти

На 25 декември 1974 г. 17-годишният Бранимир Дончев гледа филма „Кръсникът”. Няколко часа по-късно, в блок №1 на "Студентски град" в София, се разиграва една от най-кървавите касапници.

Едно момче, въоръжено с боен "Валтер", пълнител със 7 патрона, 3 кутии с 25 патрона и як финландски нож, осейва с трупове студентското общежитие.

Два дни след събитието във вестник „Работническо дело“ излиза кратко съобщение на Главна прокуратура. Съобщава се за шест убити студенти, десет ранени. Убиецът бил в "болестно състояние на психиката“. Никога не разбрахме колко е бил точният брой на жертвите, коментират след години оцелели в касапницата.

Вдъхновен от изгледания филм - Бранимир се прибира в дома си. От там взима и оръжието, което е на баща му, който тогава е голяма клечка. Дончо Дончев е зам.-генерален директор на ДСО “Стара планина“. Три години по-рано майката на ученика се обесва на тавана в семейното жилище, преди това лекувана от шизофрения.

Малко преди 20 часа Бранимир тръгва към „Студенски град“. Там живее братовчедка му Елена, към която той имал чувства. Момичето е осиновено и няма кръвна връзка между двамата. Ученикът често ходи в блока и влиза без проблем. Качва се на четвъртия етаж, в стаята на братовчедка си. Минути по-късно са изстреляни над 20 патрона, използван е и ножът.

Първите жертви са двама студенти от Виетнам. След това се отваря втора врата и падат убити младеж от Близкия изток и момче от Севлиево. Следващата врата е на младо семейство. Момичето, което е бременно, е простреляно, също и бъдещият баща на детето.

Стоян Агов хуква по стъпалата. Ако не е бил той, жетвите са щели да бъдат много повече, най-вероятно. Куршум го удря в гърдите, но не смъртоносно. Младежът избива пистолета на Бранимир. Скача върху него, но той вади и ножа. Забива го в плешката на смелчагата. После на помощ идват и други студенти, също ранени от ножа, но успяват да спрат нападателя. Стоян Агов издъхва в болница три дни след касапницата…

На Бранимир е направена петорна експертиза. Заключението е: Болестното състояние - отговаря на юридическата категория продължително разстройство на съзнанието. Лицето е невменяемо и не може да носи отговорност. Психозата подлежи на активно лечение, включително и с електрошокове. Лицето да бъде настанено в охраняваната психиатрична болница в Ловеч.

Февруари 1975 г. Карат Бранимир Дончев към болницата в Ловеч. Малко преди града той иска да отиде до тоалетна. Колата спира. Според тогавашната версия на конвоиращите го милиционери- прави опит да избяга и е застрелян.

Бащата Дончев е арестуван, защото е оставил оръжието си без надзор. Осъден е на 4 години затвор, които излежава. Близнакът на Бранимир – Делян, също е обявен за психически нестабилен и поставен под наблюдение, за да не повтори стореното от брат му. Прекарва години в психиатрични санаториуми. През 1988 г. сестра му не получава съобщение. Паднал е от терасата на санаториума и е загинал на място.

Заради касапницата в Студентски град властите огра­ничили прожекциите на филма „Кръстникът“. Най-кървавите сцени от класиката на Копола били цензурирани.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема