Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. От ДАИ-Перник събирали такса „спокойствие“, разследват шеф в агенцията

Закон и ред

От ДАИ-Перник събирали такса „спокойствие“, разследват шеф в агенцията

Снимка:

В дълбока конспиративност – рушветите разпределяни равномерно

„Такса спокойствие“ от собствениците на транспортни фирми са събирали членовете на организираната престъпна група, която беше ударена вчера в Областна дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в град Перник. Рушветите били, за да не бъдат спирани, притеснявани или глобявани шофьори на превозни средства на фирмите, които са си платили за удоволствието.

„На 6 души ще бъдат повдигнати обвинения.  Пет от тях са служители на ДАИ-Перник, един е външен за агенцията. Сред служителите има и такива на най-високо ниво.

„Може да се каже, че в тази група е участвало ръководството на тази областна дирекция – началникът и неговия заместник, заедно с други редови служители“, съобщи временно изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Според разследващите ръководител на групата е бил заместник-началникът на структурата, който е правил подбор на участниците, контролирал е дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. „В нея участва и началника на областния отдел, който е подпомагал дейността чрез туширане на сигнали и смекчаване на отговорности, когато са подавани сигнали срещу групата“, обясни Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор, цитирана от БГНЕС.

Друг участник в групата е психологът, който е правил изследвания за психологическа годност на кандидатите са получаване на шофьорска книжка.

Групата се е отличава с висока степен на конспиративност. Независимо кой и за какво е взимал подкупа, той се е разпределял равномерно между всички от ръководителя на групата. Не всички служители са участвали в нея, но голяма част от тях са знаели за съществуването ѝ.

При претърсванията са открити много пари в различни валути.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив