Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Отчитаме шест пъти по-голям миграционен натиск през Гърция

Закон и ред

Отчитаме шест пъти по-голям миграционен натиск през Гърция

Снимка:

Миграционният натиск е овладян, но в световен мащаб тази заплаха не е отминала, категоричен Младен Маринов

„Бяха отчетени добри резултати по отношение на миграционния натиск. Можем да кажем, че той е далеч по-нисък от нивата през 2015-2016 г. Има известно увеличение в края на 2018 година и то основно по отношение на българо-гръцката граница“. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на брифинг след годишния отчет на ГД „Гранична полиция“.

През отчетния период най-динамичната на вход оперативна обстановка продължава да бъде по българо-турската граница. Регистрирани са опити на 5311 граждани на трети страни да преминат през България, което е намаление с 23 % спрямо 2017 г. Задържани са общо 350 лица от трети страни, което показва намаление с 46 % в сравнение с 2017 г.

6 пъти повече в сравнение с 2017 г. са опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно на българо-гръцката граница. Българските гранични власти са задържали 293 граждани на трети страни. След като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, 4354 лица са се завърнали самостоятелно във вътрешността на Гърция. Наблюдава се намаление на миграционния натиск на изход със 74 % спрямо 2017. През 2018 г. на изход са задържани 634 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на държавната граница. Най-натоварена на изход продължава да бъде българо-сръбската граница, където са задържани 393 граждани на трети страни. През 2018 г. на изход на българо-румънската граница са задържани 186 граждани на трети страни.

„Можем да направим извода, че изграждането на възпрепятствено съоръжение по българо-турската граница и неговото надграждане със сензорни системи даде резултат, тъй като отчитаме значително намаление на опитите по българо-турската граница“, допълни той.

Ситуацията с границата ни Гърция е по-сложна, тъй като там няма как да бъде изградено възпрепятствено съоръжение. Затова се отчитат и повече опити за нелегално преминаване.

"Това е заплахата, която касае сухоземните граници на България, а по отношение на морската граница ситуацията е нормална, имаше няколко опита, които бяха предотвратени в зародиш. Там е труден път и най-вероятно трафикантите се отказаха от него", коментира вътрешният министър.

Гранична полицията отчита завишени резултати по отношение на противодействие на контрабандата по граничните пунктове.

През 2018 г. на границите на страната са установени и задържани 12 кг хероин, 75 223 кг канабис , 106 кг марихуана и 123 кг синтетични наркотици. Най-голямо количество наркотични вещества са задържани на българо-македонската граница – общо 63 129 кг канабис.

Вътрешният министър коментира и темата с изграждането на временни кризисни центрове в Елхово, Любимец и Малко Търново. „Изграждат се за евентуална мигрантска криза. Знаете колко бежанци и нелегални мигранти има в Турция. Площадките се изграждат със средства на ЕС, с тази помощ. Процедурата е открита", отбеляза министърът. "България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Уточнявам, че става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск“, допълни вътрешният министър.

Автор:Андреа Драганова  


Коментари (1)

Кирил Така е трябва да се вземат мерки
25.03.2019 16:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив