Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска актриса

Закон и ред

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска актриса

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудска актриса - Tribune.bg

Извършените оценки от двама експерти от Националата художествена галерия, както и експерт- реставратор на картината, открита в България, за която се предполага, че е на Джаксън Полък, сочат, че стилът на рисуване отговаря на творчеството на известния художник.

Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. „Стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговарят на естетическите особености за живописта на Джаксън Полък от периода от 1945 – 1950 година“, заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Картината на Полък, открита у нас, е част от личната колекция на Николае Чаушеску

Специалистите са препоръчали извършването на още една експертиза и тя казва: „Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на всеки цвят, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не решаващ елемент от авторската идентификация“, добави тя. Комисия от трима български експерти препоръчва да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба - нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП.

Интересен детайл е посвещение на гърба на произведението, което представлява надпис горе в ляво на анлийски език и гласящ:

„На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949“.

Датата 16 септември съвпада с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е била млада, изгряваща холивудска звезда. Бекол е носителка на „Златен глобус“ и има номинация за „Оскар“. Освен филмовата ѝ кариера, тя се изявява и на театралната сцена зад океана, за което има награда „Тони“. Омъжена е за Хъмфри Богарт, до когото остава до смъртта му.

По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Задържаният българин, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Картината на Джаксън Полък, открита у насКартината на Джаксън Полък, открита у нас


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати