Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Отложиха заседанието по делото "Миджур" за 16 юли

Закон и ред

Отложиха заседанието по делото "Миджур" за 16 юли

Отложиха заседанието по делото Миджур за 16 юли - Tribune.bg
Снимка:

На 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси в Горни Лом отне живота на 15 души

Неуведомен адвокат и частните му обвинители, както и починал обвинител, станаха причина за отлагане на заседанието по делото "Миджур" на втора инстанция, предаде БГНЕС. Очаква се на 16 юли делото да тръгне по същество.

Частният обвинител Димитър Димитров, който при производствената авария губи 26-годишния си син, поиска делото да се върне за доразследване. Според него има и висшестоящи, сред които министри и председатели на общински съвети, които също имат вина за случилото се, а до момента не им е потърсена отговорност.

"Замесените висши лица ги намирам в осъвременената версия на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, който е в сила от 2012 г. По силата на чл. 67 контролът се възлага на междуведомствен съвет, междуведомствена комисия, Министерство на икономиката, МВР, ДАНС и Агенция "Митници", както и оправомощени от тях длъжностни лица. Това директно вменява вина на някой, който не си изпълнява задълженията", пояснява Димитров и добавя, че въпросните противопехотни мини не е трябвало да бъдат допускани на територията на България.

Той поиска и виновните - Валери Митков-собственик на фирмата и бивш изпълнителен директор, секретарят на междуведомствената комисия Евелина Бахчеванова, както и Божидар Василев, също да понесат отговорност за допуснатия риск, който доведе до взрива през 2014 г.

Димитров заяви, че ще продължи да се бори докато справедливостта възтържествува и добави, че ако се наложи, ще си търси правата и в Европа. Мъжът посочи, че съпругата му, както и други, свързани с трагедията, са починали вследствие на стреса или са отключили злокачествени заболявания.

"Искам да приключи най-сетне този процес със справедлива присъда", поиска мъжът.

На 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом отне живота на 15 души - 13 мъже и 2 жени.

През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в „Миджур“. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима. Втората обвиняема - Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в Министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати