Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Пак оправдаха Валентин Димитров за присвояване на 4,5 млн. лева от „Топлофикация“

Закон и ред

Пак оправдаха Валентин Димитров за присвояване на 4,5 млн. лева от „Топлофикация“

Пак оправдаха Валентин Димитров за присвояване на 4,5 млн. лева от Топлофикация - Tribune.bg
Снимка:

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, станал известен като Вальо Топлото, е оправдан и на втора инстанция по делото за присвояване на близо 4,5 млн. лева от дружеството, съобщава lex.bg. Присъдата е на Софийския апелативен съд.

Оправдателната присъда идва 14 години след началото на разследването и 12 години, след като делото за първи път е внесено в съда. По този процес Димитров е осъждан, оправдаван, делото е връщано от Върховния касационен съд (ВКС) за ново разглеждане.

Миналата година градският съд оправда Димитров и подсъдимата с него шефка на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Според прокуратурата присвояването е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

И градският, и апелативният съд се позовават на експертно заключение, че въпросните доставки са част от проект за рехабилитация на „Топлофикация“, съфинансиран от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и ЕС чрез програма ФАР. Търгът е бил проведен по правилата на международните банки, като именно те са одобрили за доставчик германската фирма „Адамс Арматурен”, а тя пък е имала само един представител в България и това е била „Шибър“. Така съдът стига до извод, че изобщо не може да се говори за произволен избор на доставчика и за връзки и зависимости между Димитров и Стоилова, освен нормалното им познанство покрай общата работа.


Коментари (2)

ТЕ ТОВА Е СПРАВЕДЛИВ,КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪД!!! СЪД ЗА СЪДИИТЕ-ПРОТЕСТЪРИ!
16.09.2020 14:22 / Отговор
кесо Българският съд най-хуманния съд на света - нема достатъчно доказателства.
16.09.2020 20:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети