Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Пътна полиция започва акция за повишаване безопасността на пешеходците

Закон и ред

Пътна полиция започва акция за повишаване безопасността на пешеходците

Пътна полиция започва акция за повишаване безопасността на пешеходците - Tribune.bg
Снимка:

През миналата година са загинали 149 пешеходци

Пътна полиция започна акция, с която цели да повиши безопасността на пътя и да съхрани живота на пешеходците, съобщава БНТ.

През вчерашния ден, само в рамките на 24 часа има три тежки пътни инцидента с две жертви, като в два от случаите имат участие пешеходци. Акцията ще продължи до 31 януари.

Тя идва и като отговор на черната статистика. През миналата година са загинали 149 пешеходци. Данните са на Пътна полиция. Най-често срещаната причина за високата смъртност е отнемане на предимство от водачите на автомобилите.

 „Акцентите за нашата контролна дейност предимно са насочени към два аспекта - единият към поведението на водачите на МПС към пешеходците и вторият е поведението на пешеходците като участници в пътното движение“, заяви Петър Соколов от Пътна полиция.

Според статистиката на Пътна полиция най-често инцидентите с участието на пешеходци стават през есенните и зимните месеци в часовия интервал от 17 до 19 часа.

Най-уязвими на пътя се оказват пешеходците на възраст над 65 години, но има ръст и на загиналите на пътя в трудоспособна възраст. Причината за това е разсейване, често от мобилен телефон.

Сред местата, където има най-много загинали пешеходци, са районите на спирки на градския транспорт и пешеходните пътеки. Сред най-честите грешки, които пешеходците допускат на пътя, е внезапното навлизане на пътното платно и неправилно пресичане в районите на светофарите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати