Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Петър Петров-Еврото издирван по две обвинения – за принуда и незаконно подслушване

Закон и ред

Петър Петров-Еврото издирван по две обвинения – за принуда и незаконно подслушване

Петър Петров-Еврото издирван по две обвинения – за принуда и незаконно подслушване - Tribune.bg
Снимка:

Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели

Държавното обвинение даде подробности за съвместната акция на Софийска районна прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, проведена на 30.05.2023 г. на няколко адреса в София, свързани с бившия следовател Петър Петров, познат като Пепи Еврото.

На 29.05.2023 г. Софийска районна прокуратура се самосезира след разпространена информация в медиите, касаеща извършени престъпления. Едното обвинение е за принуда, заплашване или злоупотреби с власт, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години. Другото е за употреба или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, което се наказва с от 1 до 6 години затвор.

По случая е образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

По разследването към наказателна отговорност е привлечен Петър Петров (бивш следовател, познат с прякора Еврото), но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки издирването, местонахождението му не е установено.

Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

До момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на гр. София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати