Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Петричкият Ескобар бяга с 37 диаманта от гръцки затвор

Закон и ред

Петричкият Ескобар бяга с 37 диаманта от гръцки затвор

Петричкият Ескобар бяга с 37 диаманта от гръцки затвор - Tribune.bg
Снимка:

Доживот отнася наркобосът от съда в Солун

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор соченият за наркотрафикант Огнян Атанасов от село Тополница, известен у нас като Петричкия Ескобар. Брилянтите са инкрустирани във форма на сърце върху старинна златна дамска гривна. Ескобара купува бижуто от руски мафиот, с когото заедно търкат нарове в пандиза на полуостров Касандра, пише България днес. Прави сделката, за да зарадва съпругата си, която е останала да го чака в дома им в Тополница. Ескобара не знае кога точно ще закичи ръката на любимата с уникалното бижу, тъй като съдът му е отредил да прекара следващите 18 години в затвора заради трафик на опиати.

Ескобара излежава едва около две години от наказанието си и духва от пандиза. Покрай бягството му се раждат различни версии, но нито една от тях не е потвърдена от официалните власти. Видял стените на затвора зад гърба си, той разчитал на верни хора да му помогнат да се добере до родината си.

Мафиотът прекарва близо две седмици в гората, през които се храни с корени и изсъхнали по дърветата плодове, преди да стигне до българската граница над Петрич. Там Ескобара минава браздата, като използва познанията си за кльона. Добил ги, докато бил войник и е служил като граничар в района. Стъпил на българска територия, Атанасов "целува родната земя като четник на Христо Ботев", както той сам твърди, и се прибира в дома си в Тополница. Там слага гривната с брилянти на ръката на вярната си съпруга. Една нощ обирджии проникват в дома им. Отмъкват резбовано дървено ковчеже с бижута и въпросната гривна.

Сега Петричкия Ескобар отново има възможност да трупа сантименти зад решетките в Гърция. Тричленен състав на Апелативния съд в Солун даде във вторник присъда доживотен затвор на 56-годишния наркобос. Като "бонус" към наказанието си той има и друга от 10 години пандиз, която бе постановена в началото на февруари. Присъдата е по друго дело, което също е за трафик на кокаин и хероин в Гърция в периода от август 1998 г. до май 1999 г. Криминалистите са установили, че българският наркобос е движил контрабандата, докато вече е бил заключен в затвора на полуостров Касандра, за да лежи първата си присъда от 18 години.

Съдът в Солун наложи и глоба от 130 000 евро на Огнян Атанасов. Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на наркотици.

Имущество за над 165 хил. лв. е конфискувано от Огнян Атанасов и съпругата му през 2011 г. Семейството се разделя с 27 декара ниви в петричкото село Тополница, 52 декара земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялове от фирма, три коли и пари в брой.

В България Ескобара беше подсъдим по две дела - за пране на пари и наркотици. Те бяха спрени заради влошеното му здравословно състояние на Атанасов. През 2016 г. той е освидетелстван като психично болен. Според експертите има тежки увреждания на мозъка поради системната употреба на обезболяващо лекарство, която е продължила повече от 20 години. По тази причина Ескобара е пуснат от ареста и прекарва около година на свобода, до акцията на полицията през януари. Тогава покрай спецоперация за разпространение на опиати Атанасов е закопчан и екстрадиран в Гърция заради водените там разследвания за контрабанда на дрога.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати