Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Певицата Лилана с обвинение, 5 души в схема за усвояване на евросредства

Закон и ред

Певицата Лилана с обвинение, 5 души в схема за усвояване на евросредства

Снимка:

Прокуратурата иска „постоянен арест“ за задържаните в спецакция вчера

Певицата Лилана е привлечена като обвиняема. Тя е сочена от прокуратурата като част от организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Задържани са петима души. Те са арестувани вчера при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и наззора на Специализираната прокуратура.

При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.

На трима от обвинените за участие в групата е наложено задържане до 72 часа. Днес, 26 април 2020 г., Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд да определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях. На другите двама обвинени са взети парични гаранции.  


Коментари (1)

Ха, ха! И познайте кой е адвокатът на Лилана: борецът за демокрация и правда адв. Николай Хаджигенов -Бабикянов!
26.04.2020 13:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още