Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. По разследване на ДАНС: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Закон и ред

По разследване на ДАНС: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

По разследване на ДАНС: Александър Николов обвиняем за газовите посредници - Tribune.bg
Снимка:

Бившият енергиен министър Александър Николов вече е обвиняем! В същата ситуация е и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ по времето на Кирил Петков Людмил Йоцов.

Тримата са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Обвинителните актова са им връчени тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС).

В следствието Николов беше придружен от адвокатката на медийния бос Иво Прокопиев Ина Лулчева. В момента същата юристка е ангажирана и с защитата на Nexo.

Повод за обвиненията са посредниците, които бяха вкарани в енергетиката от Петков, Василев и министрите им, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, за закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“.

Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи начело на държавната газова компания, е шеф именно на „МЕТ“.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%.

Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“. Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството „Петков“, бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати.

Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна. Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати