Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Подсъдимият по схемата с АМ „Хемус“ припадна в съдебната зала

Закон и ред

Подсъдимият по схемата с АМ „Хемус“ припадна в съдебната зала

Снимка:

Обвиняемият за пране на пари във връзка със строежа на АМ „Хемус" Борислав Колев припадна в съдебната зала по времето, в което състав на Апелативен съд - София четеше определение за налагане на мярка за неотклонение по отношение на същия, съобщиха от съда.

Впоследствие, след първоначален преглед и препоръка на дежурен лекар, беше извикана линейка и обвиняемият бе закаран на преглед.

Докато няма мнение от медицинско лице за състоянието на обвиняемия и в негово отсъствие, съдът не може да продължи заседанието и да определи мярка за неотклонение на лицето. По закон това може да стане в негово отсъствие само при изрично заявено съгласие от обвиняемия и защитата му.

По време на заседанието днес адвокат Христо Ботев поиска от съда по-лека мярка от наложения домашен арест за Колев. По думите му обвинението срещу клиента му е неясно, не е налице опасност той да извърши престъпление и не може да застраши финансовата система на страната. Също така няма опасност да се укрие.

Адвокат Ботев отбеляза още, че Колев е с чисто съдебно минало, баща на три малолетни деца, а жена му има медицински проблеми.

В съдебната зала от държавното обвинение заявиха, че има достатъчно доказателства за пране на пари чрез кухи фирми и подставени лица. Също така НАП е знаела за теглените пари на каса, но по неизвестни причини от институцията са бездействали. Според прокуратурата едно от подставените лица в схемата Колев е намерил пред хемодиализата в Монтана, пише БНТ.

В съдебната зала адвокатът на футболния съдия заяви, че разследването е прибързано и е било удобно Борислав Колев да бъде посочен като главно действащо лице, но той не е бил двигателят на схемата. Защитата заяви, че Колев не отказал да съдейства на разследващите.

Делото е белязано от скандали между МВР и държавното обвинение заради оказан натиск от служители на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори.

Впоследствие ръководството на прокуратурата и Прокурорската колегия на ВСС излязоха с декларации в подкрепа на прокурорите по делото. От МВР отрекоха твърденията.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема