Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „Полицай на годината“ – Спасил 4-годишно дете от смърт, обучил десетки хлапета на пътна безопасност

Закон и ред

„Полицай на годината“ – Спасил 4-годишно дете от смърт, обучил десетки хлапета на пътна безопасност

Полицай на годината – Спасил 4-годишно дете от смърт, обучил десетки хлапета на пътна безопасност - Tribune.bg
Снимка:

Отличиха униформени и колективи от цялата страна, постигнали високи професионални резултати

 

Младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски получи голямата награда “Полицай на годината 2018-та” на церемония на МВР днес. Полицаят се прочу, когато спаси 4-годишно момченце, което си глътна езика и колабира в Пловдив. Малкият Павел наблюдавал заедно с родителите командосите, които правели демонстрация в града. Внезапно виковете на майката прекъснали мероприятието. Яковски от сектор "Пътна полиция" оказа първа помощ на детето. Още тогава пловдивчанинът Красимир Ацалов написа във Фейсбук статус, който гласеше-„ Човек с голямо сърце, за когото полицейската работа не е просто служба, а призвание. Човекът, който с помощта на колегата си Ботьо Гиргинов обикаля детски градини и училища в, и извън работното си време и превантивно запознават подрастващите с проблемите на движението".

През 2018 година Яковски организира и провежда обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета.

Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2018“ отива и при младши полицейския инспектор Тодор Иванов Тошев от група „Охранителна полиция“ към Районно управление -Септември - за активното му участие при осъществяване на ефективен контрол на пътното движение в малките населени места.

Индивидуална поощрителна награда се присъжда и на Светослав Михайлов Иванов, младши автоконтрольор в Районното управление в Козлодуй. В началото на този месец, в извънработно време, той се притече на помощ на жителка на с. Бутан и благодарение на бързата му реакция нападателят бе задържан.

Третата индивидуална награда отива при Георги Димитров Василев – младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ към сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Велико Търново . На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа, той намира в парк в старата столица портфейл с голяма сума пари, лични документи и кредитна карти на млада жена. В портфейла няма телефон и адрес на собственичката, но полицаят се връща в службата си, установява самоличността й и се свързва с нея, за да й върне намерените вещи.

Втори подгласник при индивидуалните награди е Цветлин Михайлов Минков – инспектор в група „Охранителна полиция“ към Районното управление в Аксаково. Благодарение на неговите действия е разкрит въоръжен грабеж на казино във Варна, задържани са извършителите на противозаконно отнемане на автомобил и е установена нива, засята с канабис.

Първа индивидуална награда “Полицай на годината” е за инспектор Добрин Валентинов Харалампиев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване“ на ОДМВР-Русе - за доказан професионализъм и изключителен принос в работата по разследване на тежки криминални престъпления, сред които три производства за умишлени убийства и две за разпространение на наркотични вещества, като всички те са със значим обществен интерес и юридическа сложност.

Поощрителна награда получават служителите на сектор „Масови мероприятия“ на Столичната дирекция на вътрешните работи - секторът получава отличието си за постигнати трайни професионални резултати, висок професионализъм и отлично изпълнение на възлагани важни задачи. През тази година секторът е взел участие в охраната на 14 792 масови мероприятия като: срещи от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, посещения на чуждестранни политически и духовни лидери, граждански протести, спортни събития. Освен това служителите му са оказали множество съдействия на различни структури от МВР за разкриване на криминални престъпления в столицата.

Трети подгластник е сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ на ОДМВР-Плевен - за успешни разследвания, довели до разкриването на грабежи на значителни парични суми от лица, осъществяващи инкасова дейност, извършени през периода от 2016 до 2018 г. Един от тези разкрити случаи е обирът в офиса на банка през септември 2016 г., когато бе отнета сума в размер на 237 000 лв. Благодарение на тях са разкрити и две убийства в гр. Искър и в гр. Червен бряг. Разкрити са 17 телефонни измами, множество кражби на МПС, издирени са 50 лица, иззето е голямо количество наркотични вещества.

Втора колективна награда “Полицай на годината” се присъжда на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през Граничните контролно-пропускателни пунктове“ при Главната дирекция „Гранична полиция“ - за прояве от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу трафика на хора, с цел сексуална експлоатация, прането на пари и подкрепа на жертвите на трафик на хора; Благодарение на усилията на сектора и участието им в международна полицейска операция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Тя е реализирана с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора, съвместно с EUROJUST /ЕВРОДЖЪСТ/, Национална следствена служба, териториални структури на ДАНС и Прокуратурата. Операцията е проведена на територията на три държави: България, Франция и Германия. Задържани са 9 трафиканти, издадени са 16 европейски заповеди за арест и са разпитани 51 жертви на престъпната дейност.

Първа награда сред колективите получават служителите от сектор „Престъпления против собствеността“ при Главната дирекция „Национална полиция“ - в резултат на проведените от сектора самостоятелни и съвместни с други служби полицейски операции, за изминалата година са разкрити и задържани извършители на редица престъпления. Професионалното им разследване доведе до задържането на молдовски граждани, неизвестни до момента на МВР, които взривиха и откраднаха от банкомат в Стара Загора сумата от 58 000 лева. Показателно за работата на сектора е установяването и задържането на четири лица, съпричастни към извършена взломна кражба от частен дом в гр. Бургас, при която бяха отнети пари, златни накити, благородни камъни и 4 картини на български художници.

Голямата колективна награда „Полицай на годината 2018” се присъжда на служителите от сектор „Фалшификации“ при Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ - с участието на служители от сектора от началото на годината до момента са извършени шест реализации. Разкрита е организирана престъпна група, действаща на територията на пет държави - България, Албания, Испания, Доминиканската република и Великобритания, занимаваща се с изработка и разпространение на неистински официални документи и организиране на международен канал за нелегална миграция. В резултат на усилията на колегите са задържани 16 лица, на 7 са повдигнати обвинения, като 4-ма са задържани под стража, а на трима е наложена мярка „парична гаранция“. Благодарение на тях е разкрита и организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични монети с номинал – 2 паунда. Открита е незаконна монетарница в кв. Коматево, иззети са 34 973 неистински монети, задържани са 6 лица, като на 3 от тях са повдигнати обвинения.

Две специални награди за граждански принос към работата на полицията.

Петокласникът Златомир Захариев Матеев от град Шумен - за проявени от него съобразителност, наблюдателност и забележете – детективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед. Илия Захариев от град Димитровград - за проявена от него гражданска позиция и съдействие на полицията за разкриването на участник в две телефонни измами на възрастни хора от Димитровград и село Меричлери.

 

МВРМВР

 

 


Етикети МВР, церемония

Коментари (1)

Илия Парев Респект за такива хора като него
13.12.2018 15:03 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати