Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Полицията предупреждава за фишинг измами с мними банкови служители

Закон и ред

Полицията предупреждава за фишинг измами с мними банкови служители

Полицията предупреждава за фишинг измами с мними банкови служители - Tribune.bg
Снимка:

Измамниците искат от жертвата да инсталира на телефона си приложение и успяват да извлекат банкова информация

През последните няколко месеца има доста сигнали за опити за телефонни и фишинг телефонни измами, извършителите се представят като служители на банка. Това заяви Златка Падинкова, от сектор „Измами“ в Главна дирекция Национална полиция, съобщава News.bg

Схемата е следната - те искат от жертвата да инсталира на телефона си приложение и успяват да извлекат банкова информация - салдо, номер на дебитна карта.

От полицията обясняват на хората, че реалните банкови служители не искат конфиденциална информация и препоръчват на жертвата да се прекъсне разговора и да се свържат от друг телефонен номер с банката на номера, който имат на гърба на банковата карта.

Сумите, с които се злоупотребява, са различни - според наличността в сметката на човека. Иначе от Националната полиция отчитат за последните 10 месеца 57% намаление на телефонните измами.

Златка Падинкова разказа и за схема за измами с дърва. Тя е следната - извършителите публикуват в социални мрежи или в платформи обяви за дърва или палети на много изгодни цени, когато се обади купувач, те искат капаро чрез куриер или бързо плащане.

Какво е то - зависи от стойността на поръчаната стока. След като парите са получени обаче, жертвите не могат да установят контакт с потенциалния продавач.

Полицията успява да стигне до измамниците. В Софийска област по схемата са задържани четири лица. Иначе става дума за измама с различни суми о т 100 лв. до 1500 лв., тъй като измамниците искат около 30% от стойността на поръчаната стока.

На въпрос дали парите могат да се върнат на жертвата, специалистът обясни, че в процеса на разследване по време на внесено дело в съда хората имат право на граждански иск, а в много случаи самите измамници са готови във входа на делото да върнат сумите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати