Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Полк. Румен Петков пое ръководството на Военно-апелативния съд

Закон и ред

Полк. Румен Петков пое ръководството на Военно-апелативния съд

Снимка:

Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд. Това реши, след оспорвано състезание между него и опонента му Димитър Фикиин, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

С 9 гласа „за“ неговата кандидатура, срещу 4 гласа в подкрепа на полк. Фикиин, както и след отвод на кадровика Атанаска Дишева, полк. Румен Петков поема Военно-апелативния съд, съобщи „Правен свят“.

„Правя тази стъпка във време, в което на дневен ред е сложен въпросът не просто за насоката на развитие на военното правораздаване в страната, но и за самото му съществуване. Давам си сметка за полемиките във връзка с установената от докладите ниска натовареност както на трите съществуващи военни съдилища, така и на Военно-апелативния съд и по- нататък в изложението си ще се спра на този въпрос. От значение за личната ми мотивация да се кандидатирам за този пост е дълбоката ми убеденост, че конституционно закрепеното съществуване на военни съдилища почива на изискването дейността по прилагането на разпоредбите на наказателните закони спрямо лицата, по отношение на които се извършва преценка на въпросите за вината и отговорността от военните съдии (в това число и съдиите от Военно-апелативния съд),да бъде отделена от дейността на общите съдилища поради своята специфичност от гледна точка на субектите, спрямо които се осъществява - макар, разбира се, като трета инстанция по тези наказателни дела да е осъществяван контрол от ВКС, в чиято структура вече не съществува военна колегия“, мотивира явяването си в процедурата полк. Петков.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още