Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Повторна проверка установи, че Атанас Славов е назначен в нарушение в МП

Закон и ред

Повторна проверка установи, че Атанас Славов е назначен в нарушение в МП

Повторна проверка установи, че Атанас Славов е назначен в нарушение в МП - Tribune.bg
Снимка:

Ръководство на правосъдното ведомство няма да коментира

Повторна проверка на Инспектората на Министерство на правосъдието/МП/ потвърждава, че през 2012 г. Атанас Славов е бил назначен във ведомството в нарушение на трудовото законодателство, съобщи пресцентъра на МП. От ведомството определят като спекулативни твърденията, направени на база публикации в печата от днес, че върху Инспектората на МП е оказван натиск за преразглеждане на изводите в доклада по проверка назначаването на Славов през 2012 г.

Славов е бил освободен от конкурсната длъжност, която е заемал в продължение на 2 години и междувременно е бил назначен за член на политическия кабинет на правосъдния министър.

От МП съобщават още:

Атанас Славов е служител от 2012 г., когато е назначен след конкурс със заповед на тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева. Допускането на Славов до конкурса и назначаването му като държавен експерт в Дирекция „Съвет по законодателство" през 2012 г. е станало въз основа на представени от него официални документи, издадени от съответните компетентни институции, за притежавания от него трудов и осигурителен стаж до момента. Преценката за приложимостта на закона въз основа на наличните факти и документи е извършена от конкурсната комисия. Председател на конкурсната комисия е била тогавашният главен секретар на МП Елена Петкова, впоследствие освободена от служебния министър Драгомир Йорданов след проверка на Инспектората на МП, като неотговаряща на изискванията за заемане на длъжността.

Проверките в рамките на Министерството на правосъдието недвусмислено показват, че ако има извършено нарушение при провеждането на конкурса през 2012 г., то това няма как да се вмени във вина на Славов, доколкото той не е разполагал с механизми да влияе върху тази преценка от страна на комисията, както и върху акта на назначаването му от министър Ковачева.

Настоящото ръководство на Министерството на правосъдието няма да коментира доколко са били законосъобразни или целесъобразни действията и бездействията на предходните министри на правосъдието по казуса с назначаването на Славов. Сегашният ръководен състав на МП по никакъв начин няма отношение към този въпрос, доколкото почти веднага след встъпването на служебния министър на правосъдието съществуващото към този момент служебно правоотношение на Славов е било прекратено - във връзка с промяна на функциите му.

На 21 август, малко след съставянето на служебния кабинет, Атанас Славов е назначен на трудов договор за съветник на служебния министър Христо Иванов, която длъжност изпълнява и до днес. За тази длъжност няма специални законови условия за стаж и професионален опит. Назначаването на Атанас Славов е с оглед на неговата квалификация като преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" с десетки научни публикации в наши и чужди издания.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети