Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Правната комисия обсъжда по-строги наказания за домашното насилие

Закон и ред

Правната комисия обсъжда по-строги наказания за домашното насилие

Правната комисия обсъжда по-строги наказания за домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

Те ще бъдат въведени с промяна в Наказателния кодекс

В парламента ще бъдат обсъдени по-строги наказания за домашно насилие, включително и за психически тормоз. Промените се предвиждат в Наказателния кодекс, като се цели предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях.

Предвижда се до пет години затвор за психически тормоз и преследване. Промените ще засегнат съпрузи, бивши съпрузи или партньори, с които се живее на семейни начала. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до една година или пробация.

Промените в закона ще бъдат обсъдени в Комисията по правни въпроси, като председателят на НС Цвета Караянчева ще представи мотивите за измененията. 

Целта е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание. 

Обсъждането се организира съвместно от Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието. В заседанието ще участват и председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители. Поканени за участие са представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, академичните среди и неправителствения сектор. На заседанието могат да присъстват и всички заинтересовани организации, които да споделят своите мнения и препоръки по законопроекта.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети