Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Преди празниците: Кибер измамници от Северна Африка крадат профили на българи

Закон и ред

Преди празниците: Кибер измамници от Северна Африка крадат профили на българи

Преди празниците: Кибер измамници от Северна Африка крадат профили на българи - Tribune.bg
Снимка:

Тунизийци и нигерийци търсят данни за банковите ни карти

Кибер измамници от Северна Африка са се активизирали и ударно крадат профили на българи през електронната им поща, предупреждава „Телеграф". Само за последния месец в ГДБОП са подадени над 100 сигнала за ужилени потребители. Според антимафиотите хакери от Северна Африка и арабски страни, избират пощи в abv, които не са ползвани от години и не са защитени.

„Не са им сменяни паролите и с тях човекът си е регистрирал фейсбук профила. Такива са най-често хакваните в последния месец профили“, обясняват от отдел „Киберсигурност“.

Целта на хакерите е да стигнат до данни за плащания, номера на кредитни и дебитни карти и да източват сметките на потърпевшите. Преди коледните и новогодишните празници тази практика взима особено големи размери.

Киберченгетата са засекли, че най-често хакерите са тунизийци и нигерийци. Те превеждат текстовете от пощата на жертвите с гугъл преводач. В доста от профилите в социалните мрежи излизат и текстове на арабски. Друга версия твърди, че наши кибертерористи също проникват в профилите на потребителите. В бума на онлайн пазаруването се търсят основно банкови пинкодове. Има и случай, в който хакерите са откраднали профила на мъж, сменили са паролата на пощата му, а след това са отворили и инстаграм на негово име, ползвайки снимките му. В такива случаи освен сигнал до ГДБОП ужилените трябва да сигнализират и фейсбук, и да докладват, че „превзетият профил“ е хакнат.

Хакери продължават и нигерийската схема – през откраднати профили искат пари от името на човека, като кореспонденцията се води от IP адреси от Близкия изток, например. Когато хората получават подобни съобщения с искани суми, трябва незабавно да позвънят по телефона на своя познат и да разберат реално ли е съобщението или зад него стоят измамници, съветват антимафиотите.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Трябва ли да има предсрочни избори?

Нов кабинет в рамките на този парламент или избори при първа възможност още през септември

Покажи резултати Скрий резултати