Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Предложиха създаването на нов съд, Дисциплинарен – за съдии и прокурори

Закон и ред

Предложиха създаването на нов съд, Дисциплинарен – за съдии и прокурори

Предложиха създаването на нов съд, Дисциплинарен – за съдии и прокурори - Tribune.bg
Снимка:

Предложението е на шефа на ВАС и на главния прокурор

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор предлагат създаването на Дисциплинарен съд, който да се занимава с наказанията на провинили се профеисионално съдии и прокурори, съобщава Правен свят. Това е станало ясно по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

"Действително това не може да стане от днес до утре. Има много въпросителни за начина на действие и мандатността на този съд. Но смятам, че това трябва да се заложи като дебат тук. Трябва да има отделен орган, който да отговаря за събирането и анализа на доказателствата, а крайното решение ще е наше – дали да се наложи или не наказание", обясни Георги Чолаков, шеф на ВАС.

На заседанието на ВСС е било обсъдено писмо от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, относно проект на Закон за изменение и допълнение на Глава шестнадесета, раздел пети от Закона за съдебната власт (ЗСВ), по който в правосъдното ведомство вече има сформирана работна група. Въпросното предложение на Георги Чолаков и Сотир Цацаров е ново и не фигурира в проекта, но е било обсъдено по време на съвместно заседание на Комисиите "Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС" към двете колегии на ВСС - Прокурорската и Съдийската, на което те са присъствали.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати