Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прецедент: 450 хил. лева кръвнина искат родните на убитата от кучета жена от Долна Оряховица

Закон и ред

Прецедент: 450 хил. лева кръвнина искат родните на убитата от кучета жена от Долна Оряховица

Прецедент: 450 хил. лева кръвнина искат родните на убитата от кучета жена от Долна Оряховица - Tribune.bg
Снимка:

Според НОИ това е трудова злополука и болницата в Горна Оряховица плаща

Сутринта на 30 март 2023-а 40-годишната Мирослава Стоянова от Долна Оряховица отива на работа. Тя е застигната от глутница озверели кучета, които буквално я разкъсват. Жената издъхва в адски мъки.

Рекорден иск от 450 хил. лв. предявиха наследниците на Мирослава към работодателя МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. Той би фалирал болницата, пише  „24 часа“. На 27 юли общинският съвет трябва да реши дали ще сключи извънсъдебно споразумение или тръгват дела, а лихвите вече текат.

Според НОИ жената е убита на път за работа, т.е. става дума за трудова злополука. 

Съгласно разпоредбата на чл. 55, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване трудова е и злополуката, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до: основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер; мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден; мястото за получаване на възнаграждение”.

В случай на настъпила трудова злополука работодателят носи имуществена отговорност за настъпилите вреди, гласи нормата. Голямата сума е на път да предизвика сериозни финансови и управленски сътресения във втората по големина общинска болница в страната.

Управителят д-р Иван Иванов хвърли оставка, защото не може да изплати близо половин милион лева, без това да вкара в дългове финансово стабилното в момента лечебно заведение. Проблемът излезе извън болничните коридори и увисна на плещите на принципала - общинския съвет в Горна Оряховица.

Оттам на последното заседание се чуха гласове за оставка на болничния шеф с основен упрек - не обжалвал разпореждането на НОИ, което признава жестоката смърт на Мирослава за трудова злополука.

На 27 юли съветниците трябва да решат ще сключат ли извънсъдебно споразумение и да платят на родителите и на 13-годишния син, останал без майка. В противен случай се очертава дълга съдебна сага, а лихвите вече текат от момента на трагедията.

“От морална гледна точка болницата няма отговорност за трагедията, просто законът така е уредил ситуацията - и затова сме преценили, че едно обжалване на разпореждането на НОИ щеше да забави процеса до 1 година. Това ни беше основният аргумент, че с оглед на ситуацията и доказателствата няма как да бъде оспорено, че това е трудова злополука”, обясни юристът на болницата Касим Местан.

Преди около 5 г. изменили закона. Дотогава времето, когато инцидент се признава за трудова злополука, било рамкирано - до 1 час преди или след работа. По-късно това рамкиране било премахнато, поясниха експерти.

Макар и недомислено, това едва ли би променило конкретната ситуация със санитарката - на 30 март тя е трябвало да застъпи на смяна в 7,30 ч и когато е била нападната от песовете, е отивала към нейна колежка в Долна Оряховица, която да я откара до болницата.

“Случаят е достатъчно тежък. Всички в болницата бяхме потресени, събрахме пари и ги дарихме на близките още преди въобще да стане ясно дали това е трудова злополука. С решение на ръководството дадохме и една брутна заплата на детето.

Съпричастни сме. Няма да коментирам правната страна на въпроса, но от морална гледна точка за мен е неприемливо тежестта да се поеме от болницата, която няма никаква вина, а не от съответния извършител, който е установен”, посочи д-р Иван Иванов след среща в общинския съвет с адвоката на пострадалите в отговор на поканата за доброволно изпълнение.

От болницата бяха категорични, че ще заведат регресен иск след приключване на досъдебното производство. От общинския съвет като принципал също не искат да се стига до съд, защото изходът на такова дело е предизвестен и дори да се намали обезщетението, то ще се компенсира от лихвите и разноските.

Преговорите между страните продължават в търсене на взаимноизгоден вариант.

“Сумата е голяма за болницата, ще влезем пак в задължения, а тъкмо се избавихме. Болницата в момента няма просрочени задължения”, коментира председателят на съветниците Даниел Костадинов.

Mоследната контраоферта, която ще внесе той за гласуване, е за 250 хил. лв. - 150 000 лв. за детето на Мирослава и по 50 хил. за родителите. Ако се стигне до извънсъдебно споразумение, тези пари да бъдат разсрочени за 3 години, а първата вноска да бъде през април 2024-а, за да може да се предвиди в бюджета.

“Ще предам това предложение и те ще решат какво да предприемат. Аз не бих се съгласил”, казва адвокатът на наследниците Светослав Илиев. Според него споразуменията трябва да са в интерес и на страните.

“А не да ни присъдят 450 хил. лв. и да налагаме запори на болницата, да ограничаваме сметки и да страдат и други хора”, каза адвокатът. Ориентирал първоначалната претенция над средния размер в случаите на смърт при трудова злополука, но след първата среща се срещнал с клиентите си и редуцирали иска до 350 хил. лв.

Ще се срещнат ли интересите на страните, или ще се влезе в дълги съдебни дела, ще стане ясно тази седмица. Тогава ще се гласува и оставката на управителя. Проучване на “24 часа” показа, че нагласите на съветниците са да не я приемат.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати