Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. През 2014 г. Цветан Василев казал: Да му мислят моите директори-тъпаците и онези цървули от фирмите

Закон и ред

През 2014 г. Цветан Василев казал: Да му мислят моите директори-тъпаците и онези цървули от фирмите

Снимка:

Шокиращи разкази от първо лице за грандиозна схема, адвокатът на Василев плакал като го слушал

Да му мислят моите директори - тъпаците, подписвали от страна на КТБ, и онези цървули, подписвали за фирмите. Това казал банкерът Цветан Василев на главния си счетоводител Бисер Лазов при последната им среща на 23 юни 2014 година във Виена, предава „24 часа“.

Лазов отишъл в австрийската с два документа – че всички кредити се прехвърлят на фирмата на Василев „Бромак“ и бележка с липсите в КТБ. Тя показвала, че задълженията на фирми към КТБ са 3 544 375 929 лева. От главната каса пък липсвали 206 милиона лева. Това били преки задължения на Василев към КТБ, обясни Лазов в специализирания съд, където дава показания.

Василев бил направил и своя справка, в която имало информация за инвестициите под негов контрол, финансирани със средства от банката. Според Лазов оценките били малко оптимистични –  за 1 100 000 000 eвро.

Когато съпоставили разликата между липсите и активите, се оказало, че разликата е 1 760 587 000 лева.

„Василев се смути и известно време не знаеше какво да каже. В един момент се сепна, потупа ме по рамото и приповдигнато започна да ми говори, че ще възложи на експерти, които се занимават с оценки, да надуят активите, така че да изглежда, че има равенство между активите и задълженията“, обясни Лазов.

Срещата се състояла в къща извън Виена. На нея присъствал още и дългогодишният адвокат на Цветан Василев Любомир Денев и още един служител на банкера.

Адвокатът останал потресен от това, което чул, и с разтреперен глас попитал: „Вярно ли е?“. Василев отговорил: „Да, взимал съм пари от касата“. И допълнил, че не може да си спомни конкретните суми и имената на всички дружества.

„Любомир Денев се разрева и започна да се вайка“, добави Лазов.

Главният му счетоводител настоял Василев да подпише документа, че всички задължения се прехвърлят на „Бромак“. Банкерът обаче му отговорил, че с това „искат да го окачат на въжето“. После добавил, че не мисли да се връща в България.

„Видях уплашен, жалък човек, седнал превит, стиснал два телефона в ръцете си, който изглеждаше толкова пресиран, че не познах онзи властелин“, описа Лазов банкера.

В един момент Василев се сепнал, погледнал го „втренчено и хитро“. Приближил се до Лазов, побутвал го по лакътя и започнал настоятелно да го пита: „Нищо не съм подписвал лично, нали? Нищо не съм направил, нали?“

„Спестявайки нецензурните изрази, точните му думи бяха: „Да му мислят моите директори - тъпаците, подписвали от страна на КТБ, и онези цървули, подписвали за фирмите“, добави Лазов. Той уточни, че думите прозвучали ужасно цинично и гадно.

„Видях една мекушава личност, която с един замах отхвърли всичко, което твърдеше, че е негова бизнес философия“, добави свидетелят. Той се почувствал предаден.

„В онзи момент умрях. Това, че съм жив, е, защото нещо ме е върнало. Усетих сякаш, че времето спира, усетих хладина и отрезвяване. Светът изглеждаше различно“, описа Лазов състоянието си в онзи момент.

Оттогава той вече не бил същия човек, който 19 години работил с Цветан Василев. Цялото му уважение към доскорошния му шеф изчезнало.

Тогава поискал да проведе един последен разговор с банкера. С делови тон му казал да се върне в България и да търсят заедно решението на проблема. Казал му, че ако не се прибере и не подпише документите, това ще значи край на техните отношения.

Лазов уточни, че с това си поведение Василев поставял своите служители в нова ситуация и те се оказвали собственици на всичко,  с произтичащите от това проблеми.

Василев му казал да остави документите, които носел, и да предаде на хората, че ги подкрепя. Лазов се прибрал в София с вечерния полет.

На 24 юни имали последен разговор по телефона, на който банкера му казал, че не мисли да се прибира в България, а Лазов му отговорил, че няма какво повече да си кажат. Оттогава двамата не са се чували.  


Коментари (3)

Милена Хитра лисица е Василев и ни направи всички да си говорим сами вече 5 години
12.07.2019 10:27 / Отговор
Делчо Попов Като гледам изказа - със сигурност е бил на Цветан Василев, който се е мислел за нещо повече от своите подчинени, но сега се крие като плъх в Сърбия! Крайно време е обаче Прокуратурата да го върне обратно в България и да понесе съдебна отговорност за своите изявления и за престъпленията, които е вършил в КТБ!
12.07.2019 12:02 / Отговор
Банкер Освен измамник е и доста циничен и нагъл Цветан Василев. Окраде милиарди и се мисли за недосегаем.
12.07.2019 13:20 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Той беше подложен на силна критика заради изоставянето на кюрдите преди турската офанзива в Северна Сирия

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив