Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Президентът няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаването на Гешев

Закон и ред

Президентът няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаването на Гешев

Снимка:

По време на протестите срещу Гешев имало плакати, които са от времето на Цацаров. Христо Иванов дори не си направи труда да смени плакатите, каза съдия Узунов

При второ успешно гласуване във ВСС държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат Иван Гешев. Това обясни пред bTV съдия Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС.

Президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС. На специална пресконференция той обяви, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви, коментира Узунов.

Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни той.

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив”, на мнение е Узунов. Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров. Христо Иванов дори не си направи труда да смени в склада плакатите, каза Узунов. 

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, коментира още Димитър Узунов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още