Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Приключи разследването по делото „Лилана“

Закон и ред

Приключи разследването по делото „Лилана“

Снимка:

Групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева, съобщават от прокуратурата

Специализираната прокуратура приключи действията по разследването срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Певицата Лилана, Лиляна Деянова, беше арестувана миналия април. В края на октомври 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на Деянова. Вместо мярка за неотклонение „подписка“, за Деянова беше определена „парична гаранция“ в размер на 40 000 лева.

Предстои предявяването на материалите по досъдебното производство на привлечените към наказателна отговорност.

След запознаване с повдигнатите обвинения и събраните доказателства в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен за разглеждане обвинителен акт.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева. Размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже значително по-голям - част от материалите по делото са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило. 

Петима от обвинените за злоупотреби с европейски средства бяха задържани на 25 април 2020 г. при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. В хода на разследването към наказателна отговорност за участие в престъпната група бяха привлечени още 2 лица. 

Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи. 

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност. 

Установено бе също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване, съобщиха от Спецпрокуратурата.  

 


Коментари (1)

Stefan Advokat Хаджигенов се жертва, за презрените 5 хиляди лева е готов да поеме министерски кресло. Смел мъж!

https://www.vbox7.com/play:12bf429e6d
13.04.2021 15:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още