Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Проф. Атанас Семов: Ние не можем и няма да ратифицираме Истанбулската конвенция

Закон и ред

Проф. Атанас Семов: Ние не можем и няма да ратифицираме Истанбулската конвенция

Проф. Атанас Семов: Ние не можем и няма да ратифицираме Истанбулската конвенция - Tribune.bg
Снимка:

От резолюцията на Европейския парламент не следват никакви правни последици за България, заяви конституционният съдия

Никой не може да задължи България и всяка суверенна държава да ратифицира международен договор - за който и да било международен договор. Европейският парламент не може с декларация да задължи държава от ЕС. Това заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов по повод декларацията на Европарламента, призоваваща всички държави от ЕС да ратифицират спорната Истанбулска конвенция. Сред тези, които още не са я ратифицирали, е и България, както също Чехия, Унгария, Литва и др.

„Първо, от тази резолюция правни последици не следват. Второто е, че в България Конституционният съд обяви, че тази конвенция противоречи на Конституцията. И това дава ясен отговор: ние не можем и няма да ратифицираме тази конвенция“, заяви проф. Семов пред Канал 3.

Според конституционния съдия България може да направи излишно ратифицирането на конвенцията, като изпълни всички препоръчани от нея мерки, касаещи конкретно домашното насилие над жени. „Нека тези мерки си ги направим ние - с или без ЕС, с ясното съзнание срещу всички форми на насилие над жени. Нека да направим всичко това като народ с изключително стабилна ценностна система, и въпросът за конвенцията да не ни вълнува“, предложи конституционният съдия.

Той припомни, че „ефикасни мерки срещу домашното насилие в ЕС имаше и без конвенции, и има и днес“. „И второто - нищо не пречи на България, на изпълнителната власт, да се вземат всички мерки за широка, ефикасна и по възможност превантивна ежедневна защита срещу домашното насилие, което е сериозен проблем. И така да е изпълнила всички изисквания на конвенцията, независимо, че България не я е ратифицирала. Нищо не ни пречи да вземем такива мерки, Конституцията ни дава такива възможности“, посочи проф. Атанас Семов.

„Нищо не пречи НС да приеме закони или да направи промени в съществуващите такива, за да осигури максимално добра защита. Нищо не пречи изпълнителната власт да вземе мерки по линия на полицията, социалните служби и т. н., да има практическа защита на свидетели. И, което е изключително важно, тежестта на политиката на държавата да се постави върху превенцията - да се предотвратява насилието, да се помогне на жените, застрашени от домашно насилие, не да се чакат 2-3 сигнала. Редица европейски държави имат такъв опит и то отдавна - не е нужно сляпо да заимстваме, за да постигнем една истинска защита и да изпълним целите на конвенцията в частта за домашното насилие. И тогава въпросът дали България я е ратифицирала, или не, няма да има никакъв житейски или правен смисъл“, изтъкна проф. Атанас Семов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати