Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Проф. Балтов: Истината възтържествува, лекарите от „Пирогов“ не са източвали НЗОК

Закон и ред

Проф. Балтов: Истината възтържествува, лекарите от „Пирогов“ не са източвали НЗОК

Проф. Балтов: Истината възтържествува, лекарите от Пирогов не са източвали НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

„Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус, заяви бившият директор на лечебното заведение

Лекарите от спешната столична болница „Пирогов“ не са източвали здравната каса – реално е било проведено лечение на пациенти с постковид синдром. Това обяви от профила си във Фейсбук бившият директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов, който се позова на решение на ВАС.

„Истината възтържествува винаги, макар и след 2 години!!!“, написа той.

Ето и целият пост на проф. Балтов, публикуван днес с окончателното решение на ВАС по случая:

„Истината възтържествува винаги, макар и след 2 години!!

Днес ВАС постанови окончателно решение№ 4203/20.04.2023г , с което оставя в сила първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на АС – София. Това на практика означава, че Актът на НЗОК от проверката на Пирогов за „800 фалшиво“ хоспитализирани пациенти беше обявен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в Пирогов. Има, обаче реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром . Има професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов. Внимателният прочит на съдебното решение обаче категорично говори и за няколко други факта, които съм длъжен да споделя:

1.НЗОК за съжаление, не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня.

2.Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус. Той публично твърдеше, че има източване на Касата чрез 800 фалшиви хоспитализации на пациенти в Пирогов и това е доказано по безспорен начин в проверката на Здравната Каса, за което аз бях уволнен.

Г-н Кацаров, след това съдебно решение, надявам се за в бъдеще вече да правите разлика между спорни констатации в междинен доклад на Касата и безспорни факти и доказателства, доказани по съответен ред в нормативно производство. Професионализмът изисква знание! А по отношение на морала, ако е Ви е останал, мисля, че императивно дължите публично извинение на „пироговци“ за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна щета на Институцията „Пирогов“, която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество момент на световна Ковид пандемия. Такова поведение според мен е непочтено, неморално и срамно за министър на здравеопазването!

3.Българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България. Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани, за които ценности като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази, изпразнени от смисъл и съдържание.“

Проверката на „Пирогов“ започна преди 2 години, когато бяха изнесени данни за фалшиво хоспитализирани пациенти. Тогавашното здравно министерство, оглавявано от Стойчо Кацаров и заместника му Димитър Петров разпоредиха да бъдат проверени 900 хоспитализации през 2020 и 2021 г., които били приети в болницата с COVID-19. Според твърденията на Петров част от тези случаи са били фалшиви.

Проф. Балтов беше освободен от поста директор на „Пирогов“ на 14 юли 2021 година, след като от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са открити нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети