Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратура: ОЛАФ потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков

Закон и ред

Прокуратура: ОЛАФ потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков

Снимка:

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) относно подозрения за престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в Република България, свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Разследването на ОЛАФ е вървяло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата е сезирана от Специализираната прокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

На 25 октомври 2019 г. Специализирана прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

От прокуратурата казват, че започналото производство в Специализирания наказателен съд вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината свидетели, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и множество свидетели, поискани от защитата на подсъдимите.

Заключителният доклад на ОЛАФ изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура, добавят от държавното обвинение. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Специализираната прокуратура ще представи на съда Заключителния доклад на ОЛАФ и ще поиска да бъде приобщен към доказателствата по делото, съобразно правилата на българския Наказателно-процесуален кодекс.  


Коментари (1)

кесо Айдеее и ОЛАФ били "ортаци" на Гешев. Къде се одрямаха тримата глупаци, Мая Конопа и нейните простакеси дето ги убива най-вече собствената им простотия и глупост, бай ви Ристю десантчика? Няма ли кой да ревне на ОЛАФ оставка бре?
03.11.2020 17:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още