Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Доплащаме за дейности, които се покриват от НЗОК

Закон и ред

Прокуратурата: Доплащаме за дейности, които се покриват от НЗОК

Прокуратурата: Доплащаме за дейности, които се покриват от НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Над 4500 нарушения на болници, поликлиники, лични лекари и зъболекари

Върховната административна прокуратура /ВАП/ е извършила проверка на договори за оказване на медицинска и дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса/НЗОК/ във връзка със спазването на законовите изисквания, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Служители на Районните здравноосигурителни каси/РЗОК/, както и на НЗОК са извършили 1745 проверки в цялата страна. Констатирани са 4537 нарушения. Най-често срещаните от тях са нарушения при плащане и доплащане на осигуреното лице за видове дейности, закупени от здравната каса, неправомерно заплащане на потребителска такса, нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване, нарушения при предписване на лекарства и др.

Чести нарушения на условията и реда по програма „Детско здравеопазване“ са констатирани в областите – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Стара Загора.

След констатиране на нарушенията са наложени санкции в размер от 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции за още 404 395 лв. В лечебни заведения от областите Ловеч, Плевен и София област са регистрирани нарушения, за които също предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.

Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получените суми в размер на над 700 хиляди лв.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати