Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Двама руснаци са шпионирали българската армия

Закон и ред

Прокуратурата: Двама руснаци са шпионирали българската армия

Прокуратурата: Двама руснаци са шпионирали българската армия - Tribune.bg
Снимка:

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК).

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

На 23.09.2020 г. главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (17)

РУМЕН РАДЕВ-ГРАЖДАНСКИ АРЕСТ!!! ВЪТРЕ(В ЗАТВОРА) ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ!
ВЪТРЕ(В ЗАТВОРА) ПОДБУДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРОСАМОУНИЩОЖИТЕЛНА ВОЙНА!
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ:В ПОВИШЕНА БОЙНА ГОТОВНОСТ!
ЖАНДАРМЕРИЯТА:В ПОВИШЕНА БОЙНА ГОТОВНОСТ!!
НАТО:ДА ПОМАГА!
23.09.2020 17:09 / Отговор
Абе, Тартаковер, Като не си комунист, защо една дума не си казал за Руския шпионаж срещу Българската армия? - вследствие на който ще гинат български войници,
Такива сте русофилите-варвари :предатели на невинни българчета.
23.09.2020 17:58
Трибуне този защо не го триете? Не е добре психически човекът.
23.09.2020 18:35
БЕЗ ЦЕНЗУРА, МОЛЯ-НАЛИ СТЕ НЕКОРУМПИРАНИ БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ! ЗА ТРИЕНЕ СА ВСИЧКИ ИЗКАЗВАНИЯ НА РУМЕН РАДЕВ, С КОИТО ТОЙ НАСЪСКВА БЪЛГАРИН СРЕЩУ БЪЛГАРИН.
23.09.2020 18:51
Анастас #
ИНСПИРИРАНО от БОРИСОВ
ГАРАНТИРАНО от ГЕШЕВ
ПАРАФИРАНО от МВнР

- За ужас на ПоРусначените
явни и прикрити Отрепки:
ДСБ, БСП, ЗВЛЕНИ, ДеБъ, АБВ и Чочарките от Кюстендил и Габрово.

А в Дрисника на ПроКОНПИев и в
СЕГАшника на Газпромската Мутра
вече са се самозапалилили от пикаене на руска газ ...

Мдааа ...

(Лирично Поетично Напевно)
.
23.09.2020 18:59
Тартаковер Доста вероятно да се окаже фейк-нюз, сега на Гешев му пари под краката и иска да демонстрира някаква активност. Разбира се, ако се окаже лъжа(нещо не веднаж срещано през кратката му досегашна кариера), най-много да влоши допълнително не твърде добрите ни международни отношения с една голяма държава. Но това едва ли му пука, важно е да се покаже някаква активност в тези трудни за него времена.
А хората му искат оставка! Досега мислех, че са 60% от българите, но днес агенциите вече пишат за 70% ! Преди това искаха да покаже някои от отмъкнатите съкровища, да докаже по този начин, че не са продадени, че още са в България. Не го направи. Вероятно се чувства монарх и не следва да изпълнява желанията на простите хорица.
Затова ОСТАВКА! Оставка и търсене на отговорност.
23.09.2020 17:10 / Отговор
Изумен Ето защо му искате оставката, мръсни червени боклуци!
23.09.2020 17:27
Тартаковер Абе педераст, да вляза в твоя стил, кой ти казва че съм комунист, бе идиоте ? Десетки пъти съм подчертавал, писал в различни сайтове, че нямам нищо общо с тази групировка, но очевидно или си стар, несхващащ вече човек, или никнейма ти е точен! Май точно ти си комунист, при това вехт, защото от този коментар проличава веруюто на стария комунист- "който не мисли като нас, значи е против нас!".
А аз съм против вашата банда, както е огромната част от народа. В момента вицето ви Т.Дончев, хлъцка пред Ризова, когато тя му обяснява, че 66 % от народа подкрепят протестите ! При това,пак тя, му обяснява че данните са от различни социологически агенции.
Между тези 66 % съм и аз. Компри?
23.09.2020 17:42
Смех, баце, смех! " НЕ ВЕДНАЖ"?! Сериозно ли?! А стига бе, на Позитано не ви ли ограмотяват поне малко от малко?!
23.09.2020 17:55
БЪЛГАРИЯ Е В ОПАСНОСТ! - АГРЕСИВНА АТАКА ОТ РУСИЯ И НЕЙНИЯ ГЛАВЕН АГЕНТ ТУК - РУМЕН РАДЕВ АТАКАТА ЗАПОЧНА С ФАЛШИВИ СНИМКИ, ЗАПИСИ-ПОСЛЕ ОРГАНИЗИРАНИ МЕТЕЖИ НА КРИМИНАЛНИЯ КОНТИНГЕНТ.
ТАКА ПОСТИГНАХА ПСИХО-ЕФЕКТ ВЪРХУ НАСЕЛЕНИЕТО, С ПОМОЩТА И НА ИЗОЛАЦИЯТА ЗАРАДИ ВИРУСА.
ЖЪЛТИ КНИЖКИ, КАТО ТАРТАКОВЕР СЪЩО ИМ ПОМАГАТ.
23.09.2020 18:38
Това е заради публикацията в der Spiegel, проправителствено сериозно издание за нашите " хубавци" настъпили международното право и конвенции, заради Ердоган, както и за международни разследвания на журналисти за пране на пари. Май мутито им е вдигнала мерника на ГЕРБ.
23.09.2020 18:03 / Отговор
ШПИГЕЛ Е ИЗДАНИЕ НА Г. ШРЬОДЕР-ГЕРМАНСКИ Социалист, Т. Е. РУСКО ФИНАНСИРАНЕ
23.09.2020 18:43
България има ли армия? А руснаците, така или иначе всичко си знаят за нас от преди 30 години. А за модернизация е смешно да се говори с тези стари бръкни. А нещото, което платихме на САЩ, не се знае дали ще долети, тъй като още няма заводи. Май ще стане като Белене.
23.09.2020 18:14 / Отговор
Изумен Тартаковер е руска спяща клетка, но толкова дълбоко е бил заспал, че сега като ги събудиха от Матушката, не знае на кой свят се намира и отрича да е червен. Сигурно му лилавее пред погледа...
23.09.2020 19:59 / Отговор
ПОТВЪРЖДАВАМ! ОТРАЗИЛА МУ СЕ Е ИЗОЛАЦИЯТА ОТ 13.МАРТ-МНОГО ИМ СЕ ОБЪРКАХА ПОСТАНОВКИТЕ
23.09.2020 20:18
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети