Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата и ДАНС създадоха междуведомствено звено за изборите

Закон и ред

Прокуратурата и ДАНС създадоха междуведомствено звено за изборите

Прокуратурата и ДАНС създадоха междуведомствено звено за изборите - Tribune.bg
Снимка:

За пореден път извън това звено остава МВР

Ръководствата на прокуратурата и на Държавната агенция „Национална сигурност“ подписаха съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено за предстоящите парламентарни избори.

Със заповедта се регламентират действията на двете институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бързо и ефективно  противодействие на т.нар. изборните престъпления.

За пореден път извън това звено остава МВР. Въпреки поканата на главния прокурор Иван Гешев да е част от него. Така е от изборите през юли 2021, като първо Бойко Рашков, а след това и Иван Демерджиев, последователно отказват да се включат в такъв междуведомствен щаб, отбелязва БНР.

В днешното прессъобщение за създаването му обвинител номер едно се позовава на разпоредба в Изборния кодекс, която императивно задължавала „главният прокурор и министърът на вътрешните работи да  съставят съвместни щабове (екипи) за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Твърди се, че това е и трайно установената в годините добра практика, доказала своята ефективност и ефикасност за осигуряване на честни и прозрачни избори.

Вчера обаче Иван Демерджиев коментира, че няма юридическо основание МВР да подпише такова споразумение и припомни, че подробна аргументация - защо това е така, е изпратил на Иван Гешев още преди изборите миналия октомври.

Министърът на вътрешните работи беше категоричен, че това няма да попречи на съвместната работа с прокуратурата за противодействие на купения и корпоративен вот.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети